A+ A A-

Održane skupštine medžlisa IZ-e zeničkog muftiluka

U periodu od 20. do 28. februara 2010. godine održane su redovne godišnje Skupštine medžlisa IZ Zavidovići, Žepče, Zenica, Tešanj, Teslić, Doboj i Maglaj. Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa IZ za 2009. godinu sa općim smjernicama za rad u 2010. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2009. godine, završni račun za 2009. godinu i plan prihoda i rashoda za 2010. godinu.

Skupstina-miz-zavidovici-zen-muftiluk-2010-2

Detalj sa skupštine MIZ Zavidovići

 

Navedenim Skupštinama prisustvovli su sekretar Ureda muftije zeničkog Edin ef. Kavazović i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svojim obraćanjima muftija je pohvalio rad izvršnih odbora medžlisa IZ, zahvalio se članovima skupština na usvajanju godišnjih izvještaja, upoznao zastupnike sa projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog, te ukazao da su vjera, znanje, moral, povjerenje i solidarnost garanti našega uspjeha.

Muftija je uputio niz konkretnih prijedloga i smjernica za rad medžlisa IZ u narednoj godini.

Skupstina-miz-tesanj-zen-muftiluk-2010-3

Detalj sa skupštine MIZ Tešanj

 

U svečanom dijelu sjednica muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović dodijelio je priznanja ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' i ''Muderris Derviš ef. Spahić'', kao i priznanja za doprinos u afirmaciji Medžlisa IZ.

Dobitnik priznanja ''Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević'' je dr. Nusret Isanović. Ovo priznanje dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos na polju vjere, nauke, kulture i drugih općekorisnih društvenih aktivnosti.

Dobitnik priznanja ''Muderris Derviš ef. Spahić'' je mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj. Ovo priznanje dodjeljuje se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

Skupstina-miz-doboj-zen-muftiluk-2010

Detalj sa skupštine MIZ Doboj

 

Priznanja za doprinos u afirmaciji Medžlisa Islamske zajednice dodijeljena su svim predsjednicima izvršnih odbora, a priznanja za doprinos u afirmaciji Medžlisa i Muftiluka zeničkog, prije svega kroz nesebičnu pomoć u izgradnji vjerskih objekata, kao i pomoć u realizaciji edukativnih, socijalnih i drugih projekata Medžlisa i Muftiluka, dodijeljena su privrednicima: Enesu Babiću, vlasniku i direktoru firme ‘'Biss Tours'' Zenica, Ismetu Begiću, vlasniku i direktoru firme ‘'Almy'' Zenica, Salki Džananoviću, vlasniku i direktoru firme ‘'Džananović'' Zenica, Edinu Beganoviću, vlasniku i direktoru firme ‘'Agroekonomik'' Zenica, Muharemu Sejdiću, vlasniku i direktoru firme ''Koteks'' Tešanj i Murvetu Bajraktareviću, vlasniku i direktoru firme ''MBA'' Doboj.

Također, dodijeljena su priznanja najboljim muallimima, predsjednicima džematskih odbora i predsjednicima građevinskih odbora za proteklu godinu.