A+ A A-

Održan sastanak sa imamima džemata IZ u Austriji

U pokrajini Kärnten je u periodu od 26.02.-28.02.2010. godine održan seminar imama i predstavnika džemata Islamske Zajednice Austrije. Seminaru su pored domaćina prisustvovali i rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad Kalajdžić, rektor internacionalnog univerziteta u N. Pazaru - dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik sabora mešihata IZ-e u  Sandžaku h. Hajrudin ef. Tutić te Beogradsko-Novosadski muftija mr. Rešad ef. Plojović. Gosti su pored pozdravnih govora imali i referate.

Seminar-Austrija-2010

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad Kalajdžić govorio je na temu: Sudbina muslimanskih zajednica sa posebnim osvrtom na bošnjačku. Drugi dan seminara u večernjim satima mr. Mirsad Kalajdžić je imao sastanak sa imamima i predstavnicima bošnjačkih džemata koji su okupljeni oko krovne organizacije IZBA - Dachverbanda. Navodimo neke dijelove iz obraćanja mr. Mirsad Kalajdžića:

Uvaženi imami, uvaženi predstavnici naših džemata u Austriji.

Izražavam još jednom svoje zadovoljstvo što sam sa Vama, vrijednim imamima, te aktivnim predstavnicima naših džemata.

Znam da posao koji obavljate nije nimalo lahak, ali je i nagrada kod Uzvišenog Allaha dž.š. velika. Vi ste istovremeno i kažnjeni i nagrađeni. Kažnjeni, jer živite u Dijaspori i niste svakodnevno sa svojim bližim u Domovini. S druge strane nagrađeni ste da živite u zemlji kao što je Austrija, jedina zemlja u zapadnoj Evropi u kojoj je Islam priznat kao državna religija.

Vi ste dosta uradili, rezultati su vidljivi, ali isto tako pred sobom imate široko polje u kojem se možete izboriti za još mnogo bolju poziciju. Na Vama je velika odgovornost da se maksimalno angažujete oko aktuelnog projekta, popisa Bošnjaka i drugih muslimana u Austriji.

Spreman sam Vas večeras slušati. Volio bi večeras da više pričamo o onome šta nam je raditi, od onog što je prošlo. U interesu Vas imama, vaših džemata koje predstavljate, IZ-e Bošnjaka Austrije, te matične IZ-e u BiH, trebali bi čim prije, jer će biti neophodno i neminovno - povući crtu sa onim što je bilo.

Znam da je bilo teških situacija, optužbi na račun ovoga ili onoga i bio bi nepravedan kada bi od Vas tražio da to zaboravite. Molim svakog od vas da me o istim upozna, ali na odvojenim pojedinačnim susretima.

Seminar-Austrija-2010-2

Ono što tražim od vas jeste da javno na sastancima nestavljamo to uvjek u prvi plan. Gubimo puno vremena na ispravljanju krive Drine, a ona i dalje krivuda. Bolje bi bilo da je takvu krivudavu prihvatimo i pobrinemo se o njenom toku i čistoći.

Ovaj seminar je uspješan, pozitivan i ima samo jednu manu. Na njemu nema svih imama i predstavnika IZ-e Bošnjaka Austrije. Zamislite da su svi ovdje i da večeras imamo zajedničku, jedinstvenu poruku Bošnjaka Austrije. Mislim da se vrijedi u tom pravcu žrtvovati. Oni koji nemaju više snage, od njih tražimo da nam ne odmažu.

Za početak rješavanja problema u Austriji od Vas očekujem i tražim da se suzdržite od negativnih kvalifikacija prema (drugoj strani). Danas sam sa vama koji ste okupljeni oko ove krovne organizacije, obićiću i drugu krovnu organizaciju nekim drugim povodom, kao i džemate koji nepripadaju nijednoj krovnoj organizaciji. Vidjeću i njihove startne pozicije, a onda upriličiti zajedničke susrete predstavnika jednih, drugih i trećih.

Nedozvolite da vas dijele na Sarajlije, Podrinjce, Sandžaklije, Krajišnike, Hercegovce i sl. U tome je naša snaga, prednost, a ne nedostatak. Drugi to bolje od nas znaju, te nas pokušavaju, a nažalost često puta i uspjevaju podijeliti po tim šavovima. Predrasude na relaciji Rijaset IZ-e i Dijaspora su nerealne i trebamo ih rušiti. Ja i Ured koji predstavljam smo Vam na dispoziciji (raspolaganju).

Neka nam je Uzvišeni Allah dž.š. na pomoći, rekao je između ostalog u svom obraćanju mr. Mirsad Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu.