A+ A A-

Humanitarne aktivnosti nastavnika Islamske vjeronauke

Nastavnici Islamske vjeronauke pored teorijskog izvođenja sadržaja pokazali su zavidan nivo sklonosti prema humanitarnom radu, pri tom razvijajući svijest i ljubav svojih učenika prema pomoći potrebnim i ugroženim kategorijama. To pokazuju primjeri iz Zenice i Bosanske Krupe gdje su vjeroučitelji inicirali pomoć bolesnom učeniku i porodici u stanju egzistencijalne potrebe, a njihovi učenici su pokazali veliki entuzijazam i želju da pomognu i u praksi pokažu solidarnost.

 

Socijalna akcija iz Nemile - 6.600 KM bolesnom učeniku

camil-Sijaric-NemilaOsnovna škola „Ćamil Sijarić" iz Nemile jedna je od najvećih škola u Federaciji BiH. U ovoj školskoj godini nastavu u ovoj školi pohađa 1793 učenika. Učenici ove škole su veliki atruisti i uvijek su spremni pomoći kada je to potrebno. O tome govore mnogobrojne akcije koje su učenici realizovali zajedno sa upravom škole i svojim nastavnicima. 

Jedna od tih mnogobrojnih akcija je i pomoć učeniku Aščerić Amiru iz Orahovice, kojem je zbog teške bolesti amputirana lijeva noga ( iznad koljena ). Na prijedlog razrednog starješine ovog učenika, nastavnika islamske vjeronauke Fetić Elvedina, direktor škole gosp. Hasanbašić Elvedin pokrenuo je socijalnu akciju prikupljanja pomoći ovom učeniku, jer u njegovoj porodici niko nema stalno zaposlenje, a za liječenje i odlazak doktoru potrebno je mnogo sredstava.

Akciji je krenula u  školskoj 2008/2009. godini i tom prilikom za tog učenika  skupljeno je 1500 KM. U isto vrijeme, organizovana je akcija za još neke učenike kojima je bila potrebna pomoć i skupljen je približno isti iznos za svakog pojedinačnog učenika.

U toku tekuće školske godine ( 2009/2010.) u samo jednoj socijalnoj akciji, vrijedni vjeroučitelj je, u saradnji sa svojim kolegama i učenicima, sakupio dodatnih 3.100KM, a kao rezultat uspješno uspostavljenog kontakta i suradnje sa jednom humanitarnom organizacijom iz Njemačke, uspjeli su obezbijediti još 1000 eura za liječenje i pomoć ovom čestitom učeniku.

Značajno je istaći da učenici VIII-8, razreda, sa svojim razrednikom, već spomenutim nastavnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, koriste svaku priliku kako bi posjetili svog bolesnog prijatelja.

Sve navedeno predstavlja samo jedan od brojnih primjera kako učenici ove škole ispravno shvataju i razumijevaju načela naše vjere i kako je primjenjuju u svom svakodnevnom životu, te kako nastava vjeronauke osim „dogmatske" uloge koju joj često nasilno „prišivaju" ima daleko veće i značajnije društvene implikacije.

Svi koji govore protiv vjeronauke govore i protiv ovih i sličnih socijalnih akcija, a koje predstavljaju sastavni dio Nastavnog plana i programa Islamske vjeronauke i za sve vjeroučitelje su samo jedna od redovnih aktivnosti u okviru svog plemenitog poziva.

Nadamo se da će kolektiv i učenici ove Škole i u budućnosti nastaviti sa ovim plemenitim akcijama.

F.E.

 

Socijalna akcija iz Bosanske Krupe - sakupljanje hrane potrebnim

Đanan Jasmin je vrijedni vjeroučitelj iz Bosanske Krupe koji radi u OŠ „Jezerski". U okviru brojnih plemenitih aktivnosti koje ovaj vjeroučitelj redovno obavlja u svom pozivu, uočili smo i jednu izrazito plemenitu akciju.

Naime, povodom Svjetskog dana hrane, 16. oktobra, zajedno sa svojim učenicima pokrenuo je socijalnu akciju prikupljanja hrane i pomoći socijalno ugroženim prodicama.

humanost-bos.krupa

Kao i uvjek, učenici vjeronauke su se vrlo rado odazvali na ovaj poziv i vrlo brzo su prikupljene značajne količine hrane i drugih namirnica. Ono što je još značajnije jeste da se uključivanje u socijalnu akciju polaznika vjeronauke nije ograničilo samo na puko sakupljanje hrane, već su se vrijedne učenice potrudile, odvojivši svoje vrijeme, da lično uruče hranu socijalno ugroženim porodicama iz njihove bliže okoline.

Pravo je zadovoljstvo gledati njihova plemenita lice dok uručuju pakete svojim sugrađanima kojima je potrebna pomoć.  

Nadamo se da će ove aktivnost prerasti u tradiciju ove škole, ako već nisu...

N.H.