A+ A A-

Nena Alagić Zarifa - pretplatnik '' Preporoda '' 35 godina

IMG_0844U našem listu Preporod često čitamo o vakifima i dobrotvorima koji na sve strane čine hajrate i koji pomažu rad Islamske zajednice.  Kao i u svakom mjestu i u Bosanskoj Gradišci, tačnije njenoj okolini, ima onih koji su se istakli dobrim djelima. Jedna od njih je i nena Alagić Zarifa rođena 1920. godine, nastanjena u džematu Dubrave II, Medžlis IZ-e Bosanska Gradiška.

Nena Zarifa nije išla u školu već u mekteb i u mektebu je učila dosta o svojoj vjeri. Ona je sama, muž joj je umro prije četrdeset godina i nije imala djece. Živi u skromnoj kućici, koju je od donacija napravila.

Nena Zarifa je redovni pretplatnik na list Preporod već 35 godina. Ulazeći u njenu kuću, našli smo otvorene stranice Preporoda koje je čitala. Kaže nam nena Zarifa da je prije rata živjela od socijalne pomoći, ali je uvijek odvajala sredstva kako bi se pretplatila na Preporod. ''Jedine novine kojima vjerujem jesu Preporod'' kazala je nena Zarifa. Naša nena Zarifa danas živi bez penzije i ikakve pomoći, ali uštedi toliko da pred kraj godine uplati pretplatu za svoj omiljeni list.

Interesantno je spomenuti da nena Zarifa svaki broj Preporoda čuva i stalno preslitava, pa često i zaplače kada pročita informacije da muslimani ubijaju jedni druge. Nenu Zarifu krase sve  druge lijepe ljudske osobine.

Posjetom neni Zarifi, kao nagradu imali smo nijet pretplatiti je na Preporod za tekuću godinu, ali nas je ona preduhitrila i već izvršila uplatu kod mjesnog imama. Tako ćemo nastojati, ako Bog da, da ovaj nijjet ispunimo za narednu godinu. Hvala neni Alagić Zarifi, da joj Allah, dž.š.  pomogne u svojim hajratima i da joj podari zdravlje i dug život, a mnogima da bude primjer.

(www.mizbosanskagradiska.com)