A+ A A-

Održana 22. Konferencija Vrhovnog vijeća za islamska pitanja

kairoU periodu od 22. do 25. februara 2010. godine, održana je 22. Konferencija Vrhovnog vijeća za islamska pitanja, u organizaciji Ministarstva vakufa Arapske republike Egipat. Konferencija je nosila naziv „Intencije šerijata i savremena pitanja", a na njoj su učestvovali predstavnici više od sedamdeset zemalja svijeta.

Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su najveći vjerski autoriteti i predstavnici javnog i političkog života kao što su: šejhul-Azhar, Muhammed Sejjid Tantawi, ministar vakufa Mahmud Hamdi Zakzuk, vrhovni muftija Egipta šejh Ali Džum'a, premijer vlade Egipta Ahmed Nezif - koji je pročitao pismo predsjednika Hosni Mubaraka, papa Šnoda - vrhovni poglavar koptske crkve u Egiptu, kao i predstavnici Vatikana i Evangelističke crkve.

Na konferenciji je bilo riječi o nužnosti razbijanja predrasuda prema kojima je, kada se pomene šerijat, prva asocijacija da se radi o primjeni šerijatskih kazni ili džihadu. Osnovna intencija šerijata je sreća čovječanstva i uspjeh na oba svijeta. Nužno je pojasniti da u šerijatu imamo mnogo više dozvola nego zabrana, te da je šerijat svojom fleksibilnošću prirođen svim ljudima na svim meridijanima, a to dokazuju vijekovi islamske kulture i civilizacije.

(www.monteislam.com)