A+ A A-

U Tešnju uručeno priznanje iz Fonda „Hasan ef. Škapur“

U prepunoj Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju uručeno je priznanje i nagrada iz Fonda „Hasan ef. Škapur".

Priznanje je uručio Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a u ime dobitnika Kulturnog centra „Kralj Fahd" u Sarajevu priznanje je preuzeo Ambasador Kraljevine Saudijeske Arabije u BiH njegova ekselenciji Eid Es-Sekafi i direktor Kulturnog centra  Abdul-Aziz al-Akili, a novčanu nagradu ostavili u Fondu „Hasan ef. Škapur".

hasan-skapur-2010

Svim današnjim generacijama u Tešnju je poznato da se već dugi niz godina u znak sjećanja na dan rođenja poslednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. u Tešanjskoj centralnoj Gazi Ferhad-begovoj džamiji (u narodu poznata kao Čaršijska džamija) 12. rebiu-l-evvela  poslije podne-namaza (ove godine poslije džuma-namaza) prouči mevlud i donesu salavati na Allahova dž.š.  Miljenika Muhammeda a.s., a u zadnjih 5 godina (počev od 2005.g.) se na ovom tradicionalnom mevludu uručuje i priznanje i nagrada iz Fonda „Hasan ef. Škapur" koji je osnovan pri Medžlisu IZ-e Tešanj i koji ima za cilj stipendiranje učenika i studenata i dodjelu priznanja i nagrade istaknutim alimima i ustanovama za doprinos islamskim posebno hadiskim znanostima.

Ove godine tešnjaci su imali dodatni razlog za radost jer im je u gostima, pored visoke delegacija IZ-e u BiH predvođena zamjenikom Reisu-l-uleme IZ-e u BiH hafizom Ismetom ef. Spahićem i Muftijom zeničkim mr. Ejubom ef. Dautovićem, boravila i delegacija Kraljevine saudijske Arabije predvođena Ambasadorom njegovom ekselencijom Eidom Es-Sekafijem i direktorom Kulturnog centra „Kralj Fahd" u Sarajevu Adbul-Azizom al-Akilijem.

Već u četvrtak se u Tešnju osjećala ushićenost i užurbanost zbog ove posjete na koju nisu ostali ravnodušni ni općinski organi ni tešanjski privrednici te su temeljito čistili tešanjske ulice, parkove i prilaze džamiji, općinskom sjedišu i sjedištima firmi.

Prije početka programa u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj glavni imam je goste upoznao sa Medžlisom IZ-e Tešanj, Fondom „Hasan ef. Škapur" i likom i djelom ovog velikana i prevodinoca što je naišlo na odobravanje i pohvalu od strane Ambasadora.

Pred učenje ezana za džumu-namaz imam Čaršijske džamije u Tešnju Enver ef. Kurtić prof. je upoznao brojne džematlije sa protokolom programa.

Hutbu je  održao zamjnenik Reisu-l-uleme IZ-e u BiH hafiz Ismet ef. Saphić u kojoj je naglasio: Mi smo danas u dva mubareka, dan džume - petak je uvijek mubarek,  a danas i dan rođenje Muhammeda a.s. koji je milost svim svjetovima, ne samo ljudima, nego i melekima, i džinima i svim drugim živim bićima... kada je jednom prilikom Džabir upitao Poslanika 'šta je prije svega stvorio Allah dž.š.' ?  ' O Džabire' , odgovorio mu je Poslanik, 'Allah je prije svega stvorio Poslanikov nur od Svoga Nura" i nastavio svoje obraćanje upoznavajući prisutne sa 4. časti što pripadamo Ummetu Muhammeda a.s.

Džumu namaz je kao imam klanjao Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, nakon čega su ašere, mevlud i ilahije proučili tešanjski imami.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić se potom prigodno obratio ukratko rezimirajući dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnju nagradu dodijeli Kulturnom centru „Kralj Fahd" u Sarajevu (za doprinos razvoju Hadiske znanosti - odnosno prevod i štampanje kompletnog  Sahiha Buharijeve zbirke hadisa u četiri toma u tiražu od 6.000 kompleta (24.000 knjiga) luksuzno opremljenog i štampanog u boji na preko 4.500 stranica, s arapskim izvornikom, prijevodom i prigodnim komentarom i detaljnim sadržajem).

Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović je u svom obraćanju naglasio da je ovo istorijski dan za Medžlis IZ-e Tešanj,( i on će ostati zabilježen u povijesti ovog Medžlisa), Muftiluk zenički i muslimane u BiH jer evo hvala Bogu nakon 1440. godina imaju priliku da se na svom jeziku čitaju hadise Božijeg Poslanika, da se upoznaju sa njegovim životom, zamolio Ambasadora da prenese selame čuvaru dva časna harema i izrazio nadu da će buduća saradnja Muftiluka zeničkog i svih ovdašnjih medžlisa sa Kulturnim centrom Kralj Fahd i Saudijskom Arabijom biti još plodonosnija i raznovrsnija, a potom uz  učenje tekbira svih prisutnih, uručio Priznanje  (kao i svih ranijih 5 priznanja) koje je u ime dobitnika Kulturnog centra "Kralj Fahd"  preuzeo Ambasador Kraljevine Saudijeske Arabije u BiH njegova ekselenciji Eid Es-Sekafi.

Na čemu se Ambasador (uz prevod mr. Senada Ćemana) zahvalio na dodijeljenom Priznanju, obećao da će prenijeti ove izvanredne utiske u Saudijsku Arabiju, prvenstveno Kralju i Emiru Selmanu koji je najviše uložio u ovaj projekat i podržao ga vlastitim sredstvima, potom izrazio rahmet za dušu Hasana ef. Škapura, i zahvalu svim alimima koji su radili na prevođenje i pripremi štampe ovog djela. Na kraju je poručio da će Kraljevina saudijska Arabija i dalje biti uz narod Bosne i Hercegovine i da čvrsto podržava suživot u BiH jer je mir u BiH mir i u svijetu.  

Zatim je Ajla Omerbašić, polaznica mektebske nastave, obučena u tradicionalnu nošnju ispred Medžlisa IZ-e Tešanj uručila Ambasadoru prigodan poklon (u bakru izrađenu sliku dijela Tešnja).

Na kraju je Muftija proučio dovu.

Nakon zavrenog programa u džamiji visoka delegacija je posjetila Načelnika Općine Tešanj, firme Mann Humel BiH i „Koteks" Tešanj, upoznala se sa njihovim radom i djelatnošću te obišla proizvodne pogone.

(www.iz-tesanj.ba)