A+ A A-

Njemački ambasador u Sloveniji posjetio muftiju dr. Nedžada Grabusa

Ljubljana, 16. februar 2010. godine, (MINAS) - U utorak, 16. februara 2010. godine, njemački ambasador g. Mathhias von Kummer posjetio je muftiju dr. Nedžada Grabusa u njegovom uredu u Ljubljani. 

To je bila prva posjeta njemačkog ambasadora na njegov zahtjev koji se zanimao prije svega za položaj Islamske zajednice u Republici Sloveniji i muslimana u slovenskom društvu kao i odnos državnih institucija do muslimana i njihovih otvorenih pitanja, a posebno ga zanimalo pitanje izgradnje džamije u Ljubljani. 

IMG_7714

Muftija dr. Nedžad Grabus iskoristio je priliku i upoznao ambasadora Kummera sa djelovanjem i položajem Islamske zajednice u Republici Sloveniji, njenim problemima, otvorenim pitanjima i slično. 

U nastavku susreta razgovaralo se o svjetskoj situaciji i položaju islama i muslimana u Evropi, a posebice u Njemačkoj gdje živi oko dva miliona muslimana. Dotakli su se i situacije na Balkanu i viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine. Muftija dr. Nedžad Grabus sugerirao je ambasadoru da Evropska unija što prije ukine vizni režim za državljane Bosne i Hercegovine, jer se trenutno javljaju frustracije u Bosni zbog toga što državljani susjednih država nesmetano putuju po Evropi pa čak i oni iz Bosne i Hercegovine koji imaju dvojno državljanstvo, jer na osnovu hrvatskog ili srpskog pasoša nesmetano putuju po Zapadu. Izuzetak su Bošnjaci koji imaju samo jednu alternativu, odnosno pasoš Bosne i Hercegovine. Po riječima ambasadora Kummera, Evropska unija trebala bi ukinuti vizni režim za državljane Bosne i Hercegovine, a kada će se to dogoditi nije kazao.