A+ A A-

Knjiga "Bošnjakinje govore" Selmana Selhanovića

bosnjakinje-govoreKnjiga intervjua pod nazivom "Bošnjakinje govore", autora Selmana Selhanovića izašla je iz štampe u izdanju sarajevskog "Futur arta". Selman Selhanović od septembra 1994. godine je član redakcije islamskih informativnih novina "Preporod".

To je četvrta po redu knjiga "Bošnjačkih odgovora"- djela koja čine razgovori sa kulturnim i javnim ličnostima iz života Bosne i Hercegovine - ženama Bošnjakinjama, na osnovu čega će čitalac moći steći sliku o njima samima, ali i o društvu u kojem živimo.

Na skoro 380 strana ove knjige intervjuirane žene su pokazale i dokazale da su respektabilna snaga Bosne i Hercegovine.

Ova činjenica, eksplicirana na najbolji način kroz konkretne odgovore, na konkretna pitanja, čak i ona najsuptilnija, pokazuje da Bošnjaci i Bošnjakinje nisu više ono što su bili, kako neki misle, ili bi željeli da je tako.

To je radosna spoznaja stečena kroz ovo "masovno" kazivanje 30 bh. intelektualki, među kojima su -Jasna Bakšić Muftić, Kerima Filan, Zilha Šeta, Nermina Kurspahić, Ajnija Omanić, Hasnija Muratagić-Tuna, Selma Alispahić, Amila Arslanagić, Jasmila Žbanić, Mirsada Hukić...

Selman Selhanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a već više od 25 godina bavi se novinarstvom.

Od samog osnivanja, neposredno pred agresiju i tokom rata, radi kao jedan od prvih urednika NTV Hayat, zatim kao prvi glavni i odgovorni urednik lista novinara "BH jurnalist", a potom i prvi glavni i odgovorni urednik "Bošnjačkog avaza" (današnji "Dnevni avaz").

Surađuje sa mnogim listovima i časopisima, posebno objavljujući književne kritike. Recenzirao je pedesetak knjiga, a objavio je i tri knjige pod nazivom "Bošnjački odgovori".

Knjiga razgovora sa istaknutim kulturnim i javnim ličnostima - ženama u BiH, pod naslovom "Bošnjakinje govore", njegova je četvrta knjiga. Recenzent knjige je prof. dr. Enver Demirović, a urednik Fuad Kovač.

(Fena)