A+ A A-

Muftija tuzlanski: Pismo Ministarstvu pravde i Tužilaštvu BiH

muftija_kavazovicMuftija tuzlanski Husien ef. Kavazović uputio je pismo Ministarstvu pravde i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kojem traži zaštitu vjerskih prava uhapšenih muslimana u Gornjoj Maoči. 

U pismu Bariši Čolaku, ministru pravde BiH i Miloradu Barašinu, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH koji garantira svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava, muftija tuzlanski zatražio je od ministra pravde i glavnog tužioca da, u okviru svojih nadležnosti, utiču da se pritvorenim muslimanima iz Gornje Maoče osiguraju osnovna vjerska prava za vrijeme pritvora i provođenja primjenjujućeg postupka.  

U pismu se dalje ističe: „Prije svega mislimo na slobodno ispovijedanje vjerskih osjećanja, bez izrugivanja i omalovažavanja vjere i na obezbjeđivanje uslova za obavljanje vjerskih obreda, pojedinačno i kolektivno. Također vas pozivamo da nas izvijestite o vjerskim pravima koja pritvoreni muslimani iz Gornje Maoče uživaju u pritvoru", kaže se između ostalog u pismu muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića.