A+ A A-

CKD osudio nastup Behmenovog savjetnika

ckdCentar za kulturu dijaloga (CKD) ocijenio je neprimjerenim nastup Emira Suljagića, savjetnika gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za medije, na javnoj debati "Počinitelji i žrtve krivičnih djela su naša djeca - spriječimo maloljetničko prestupništvo", održanoj u Uniticu, 05.02.2010. godine.

CKD u saopćenju za javnost, upućenom 06.02.2010. godine, ističe da je Suljagić u svom nastupu izvršio napad na slobodu djelovanja civilnog društva osporavanjem kvalificiranosti CKD-a da raspravlja o temi debate, zatim napad na slobodu štampe jer je "izvjesna novina" (Dnevni avaz) unaprijed diskvalificirana i obezvrijeđena, napad na slobodu izražavanja jer je kolumnistici tog lista Sanji Vlaisavljević sloboda izražavanja osporena prijetnjama i kvalifikacijama, te kao klevete, insinuacije, uvrede, kvalifikacije, kao i direktno optuživanje za podupiranje nasilja u gradu i šire". 

- Onaj koji je ovakve stvari mogao iznijeti kao svoj pripremljeni nastup u prisustvu uglednih zvanica i brojnih novinara taj je to izrekao u lice domaće javnosti ne u svoje osobno ime nego u ime gradonačelnika, pa tako i Grada i svih građana. Ako se to moglo desiti, onda smo mi svi građani u velikom problemu s gradonačelnikom, s upravom Grada i svima onima koji predstavljaju građane Sarajeva - navodi se u saopćenju Centra za kulturu dijaloga.