A+ A A-

MIZ Kakanj: Ispravka netačnih navoda u Dnevniku FTV

kakanjMedžlis Islamske zajednice Kakanj demantirao je netačne navode iznesene u Dnevniku 2 Federalne televizije vezano za vjerska prava romske populacije na području Kaknja. U dostavljenom demantiju Medžlisa IZ Kakanj se kaže:

- U Dnevniku 2 Federalne televizije, emitiranom 30. 01. 2010. godine, mogao se steći utisak da se spram romske populacije vrši diskriminacija od strane Medžlisa  Islamske zajednice Kakanj ili od strane džematskih odbora u džematu, Pope i Varda. Medžlis Islamske zajednice u Kaknju odlučno odbacuje ovakve kvalifikacije kao neutemeljene i neistinite i ponosno ističe da s organizacijama romske populacije ima,već duži period, izvanrednu komunikaciju i dobru saradnju. 

Što se tiče navoda u Dnevniku o postavljanju ograde do romskog mezarja, navodno, dokaz diskriminacije prema Romima, odbacujemo tu tvrdnju kao netačnu, obzirom da je ograda postojala ranije, i prije 50 godina, samo što je dotrajala kao i sa ostale četiri strane mezarja. Džematski odbor Pope, u čijoj je nadležnosti briga i očuvanje mezarja, je odlučio da ogradi cijelo mezarje i popravi dotrajalu ogradu, te zaštiti mezarje od ulaska različitih životinja, lomljenja nišana i sl. Ova akcija već duže vrijeme traje u svim džematima. Ograđeno mezarje je vakuf Islamske zajednice, a parcela na kojoj se kopaju Romi pripada Pokopnom društvu Zgošća. Kako može biti ograđivanje i obnavljanje stare ograde na vlastitoj parceli diskriminacija prema drugom? Da nije ranije bila ograda ili da je sve vakufska parcela, Medžlis IZ Kakanj bi sigurno osporio istu i ne bi dozvolio takav odnos. 

Navodi da su lokalni imami odlučili da se Romi opremaju samo u džamiji Bičer su netačni, jer to nije u  njihovoj nadležnosti, niti je bilo ko donio takvu odluku. Što se tiče neizvršavanja usluge pripadniku romske populacije koji nije bio član IZ, ističemo da to nije odbijanje od strane imama, jer to imami Medžlisa nikad nisu i ne bi odbili. U pitanju je bila odluka džematskog odbora, koji je postupao po Pravilniku o radu džematskih odbora da svako ko želi vjerske usluge treba biti član Islamske zajednice i da kao takav ima prava ali i obaveze. Džematski odbor je to obrazložio da su u tom slučaju postupili kao i sa svakim drugim ko nije član IZ, bio on Rom ili ne. Do rata mnogi Romi su bili članovi Islamske zajednice dotičnog džemata i kao takvi ostvarivali svoja prava, a drugi koji nisu bili članovi, gasulili su se u gasulhani pokopnog društva Zgošća u Kaknju, kome pripada i ranije spomenuta parcela gdje se i danas ukopavaju. I za ovakve smo uvijek davali vjerske usluge bili članovi ili ne, imajući u vidu njihovu socijalnu situaciju.      

Sugovornik u prilogu Dnevnika FTV nije se obraćao Medžlisu i iznosio bilo kakve probleme, niti je Medžlis upoznat s njegovom organizacijom. Organizacije sa kojima Medžlis sarađuje su: Udruženje Roma općine Kakaknj, predsjednik je Ramić Idriz, Udruženje "Dobro došli Romi" Kakanj, predsjednik je Fafulić Nurija, Udrženje ORI Kakanj, predsjednik je Sejdić Nermin. Nakon emitiranog priloga Medžlisu su se obraćale romske organizacije nezadovoljne njegovim istupom tvrdeći da on ne može govoriti u njihove ime, te da samo jedna organizacija ne može zastupati interese svih ostalih romskih organizacija u Kaknju, bez njihove saglasnosti, iskazujući razočaranost što su u ovom slučaju zaobiđeni i što nisu kontaktirani. Svoje neslaganje datim izjavama u Dnevniku 2 FTV iznijeli su pismenim putem, sa potpisom i pečatom. 

Medžlis IZ Kakanj sa romskim organizacijama imao je više zajedničkih sastanaka u cilju iznalaženja najpovoljnijeg rješenje kada je u pitanju vjerski život ove populacije. Među prvima smo im ponudili da makar popišu članove koji žele da se sahranjuju na islamski način i da se učlane u IZ. Učestvovali smo u humanitarnim aktivnostima u skladu sa svojim mogućnostima. Nekoliko godina smo angažovali muallimu koja je držala vjersku pouku samo za njih, iako mnogi od njih pohađaju vjersku pouku u nekoliko okolnih džemata. Stipendirali smo učenika Roma u medresi, koliko znamo, to je prvi Rom u istorije Bosne koji je završio medresu. 

Od novinarke FTV koja je došla u Medžlis smo tražili da se ispoštuje procedura predviđena Protokolom Rijaseta Islamske zajednice koji uređuje odnose s medijima, a to je da se ranije dostave pitanja ili tema na koju se želi odgovor. Medžlis IZ Kakanj izražava žaljenje zbog tendencije stvaranja nepovjerenja prema Islamskoj zajednici i ignoriranja pozitivnih primjera saradnje sa romskom populacijom. Ako neko narušava dobre odnose između Roma i Islamske zajednice onda je to ovaj prilog na FTV. Nije korektno teško materijalno stanje Roma, pravo na rad, kuću i život prelamati preko Islamske zajednice. Mi smo do sada činili usluge Romima mimo svih pravila koje važe za druge, a u njihovu korist. Za trajnija i kvalitetnija rješenja romske populacije morala bi se uključiti šira društvena zajednica sa svojim socijalnim programima i uključivanjem ove populacije u društvene  tokove, kako bi se izbjegla parcijalna riješenja, kaže se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.