A+ A A-

Izvinjenje patrijarha Irineja

patrijarh-irinejPatrijarh srpske pravoslavne  crkve je, povodom svojih izjava za dnevni list Blic, uputio izvinjenje u kojem se kaže:

- Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimanâ, prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu, utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimanâ kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije.

Nije mi želja da pokažem naknadnu pamet niti da tražim izgovor, ali da je Blic objavio, kao što nije, ono što je prethodilo, i nastavak mog iskaza, javnost bi saznala i za moje reči da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju.
Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje, kaže se u izvinjenju patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

U Beogradu 29. januara 2010.   PATRIJARH SRPSKI Irinej, s.r.

 

U povodu izvinjenja patrijarha srpskog Irineja, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić dao je sljedeću izjavu:
- Izvinjenje je svakako prihvatljiv korak čime se ne mogu sanirati posljedice izazvane prethodnom izjavom, ali se mogu ublažiti. Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja bit će dalje ponašanje SPC-a prema Islamskoj zajednice. Crkva je institucija sa najjačim uticajem na Državu, zato njena odgovornost nadilazi odgovornost ostalih vjerskih zajednica.

(www.islamskazajednica.org)