A+ A A-

Saradnja Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta i Pedagoškog zavoda Ze-do kantona

SeminarZenicaVjerskoprosvjetna služba Rijaseta IZ uočila je da nastavnici Islamske vjeronauke sa područja Ze-do kantona duže vrijeme apstiniraju od stručnog usavršavanja putem stručnih seminara, te je odlučila da u saradnji sa Pedagoškim zavodom Ze-do kantona pokrene ciklus seminara za vjeroučitelje. U komunikaciji sa direktoricom Pedagoškog zavoda, gđom Muneverom Selmanović  uspostavljena je saradnja i razumijevanje između ove dvije službe.

Dogovoreno je da se stručni seminari održe na tri lokacije (prvenstveno zbog prostorne razuđenosti Zeničko-dobojskog kantona) i to:  12.01.2010.god. u Tešnju  - za vjeroučitelje sa područja Zavidovića, Maglaja, Doboj Juga, Usore i Tešnja, 14.01.2010.god. u Brezi - za vjeroučitelje sa područja Olova, Vareša, Breze, Visokog i Kaknja, te 18.01.2010.god. u Zenici.  Tema seminara je bila „Razredna klima u nastavi vjeronauke"  koju je, po ocjeni učesnika seminara, izrazito kvalitetno predstavio Nezir Halilović, referent za vjeronauku u Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta.  Ispred Pedagoškog zavoda učešće na seminaru su uzele spoljnje saradnice za Vjeronauku pri PZ Zenica, Nisveta Mudrov u Tešnju te  Emina Grabus u Brezi i Zenici.  

Seminarima se odazvalo ukupno 125 vjeroučitelja iz svih osnovnih škola Ze-do kantona. Iznoseći svoje utiske o seminaru kao i kakve posljedice će ostaviti na njihov budući angažman na ovom polju, neki od polaznika su naglasili da je prisustvovanje ovom seminaru obogatilo njihovo iskustvo čime će njihov rad sa učenicima u budućnosti biti još produktivniji i kvalitetniji. Neki od polaznika su organizaciju ovih seminara prokomentirali sljedećim riječima:

  • - Sigurno će doprinijeti da još odgovornije pristupam radu i kreiranju pozitivne klime u razredu.
  • - Još više ustrajavati u primjeni stečenog znanja i dosadašnje prakse, jer za mene je seminar potvrda da ne odstupam od aktuelnih zbivanja i ciljeva islamske vjeronauke.
  • - Trebalo bi ih biti malo više jer dobijamo odgovore na mnoga pitanja koja ne uspijevamo postaviti.
  • - Seminar je bio vrlo edukativan. Moderatori seminara su na vrlo interesantan i prijemčiv način iznijeli vrlo važne informacije vezane za predmet Islamska vjeronauka, bili su neki od komentara polaznika seminara.