A+ A A-

Sarkozy: Francuska neće bacati ljagu na muslimane

nikola-sarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u utorak da Francuska neće dopustiti da se 'baca ljaga na francuske građane muslimanske vjeroispovijesti', u prigodi odavanja počasti muslimanskim veteranima na groblju koje je zadnjih godina oskvrnjeno više puta.

"Islam je danas vjera velikog broja Francuza. Naša zemlja koja je doživjela ne samo vjerske ratove, već i bratoubilačke sukobe državnog antiklerikalizma, ne može dopustiti da se baca ljaga na francuske muslimane", rekao je Sarkozy nakon posjeta muslimanskom dijelu groblja Gospe Loretske pokraj Arrasa, koje je triput oskvrnjeno od 2007. Francuski predsjednik je pohvalio "srčanost" afričkih vojnika koji su u svjetskim ratovima, od Alžira do Indokine, "prinijeli najveću žrtvu" za Francusku. Usto je osudio "gnusan čin kukavičkih i nerazumnih oskvrnitelja" koji su nekoliko puta uništavali muslimanske grobove na tom groblju, gdje je pokopano 550 muslimanskih vojnika od 40.000 vojnika poginulih u bitci kod Artoisa, od listopada 1914. do 1915. u Prvom svjetskom ratu.

Javno priznanje Sarkozyja francuskim muslimanima događa se u času kada se muslimanska zajednica zadnjih tjedana javno žali da ju se sotonizira u raspravi o nacionalnom identitetu koju je poveo ministar za useljeništvo Eric Besson. Nekoliko sati nakon objavljivanja izvješća parlamentarnog povjerenstva kojim se francuskim muslimankama zabranjuje nošenje na javnim mjestima velova koji pokrivaju lice zvanih burke ili nikabi, Sarkozy je rekao da se u Francuskoj, uz ostale vrijednosti, brani "nepobitno dostojanstvo osobe i apsolutna jednakost muškarca i žene".

(Hina)