A+ A A-

Društvo za ugrožene narode od UN-a traži usvajanje Rezolucije o 11. julu

srebrenica-tabuti-2Uz obilježavanje Dana holokausta od Savjeta sigurnosti UN-a tražimo usvajanje Rezolucije o 11. julu, Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode BiH.

Povodom obilježavanja 27. januara - Dana sjećanja na holokaust, Društvo za ugrožene narode za BiH odaje počast milionima Jevreja koji su zbog nacističke mržnje deportovani i ubijani u koncentracionim logorima Njemačke, Poljske, Austrije i drugih evropskih zemalja. Stradanje Jevreja navelo je velike sile da nakon Drugog svjetskog rata svečano obećaju "Nikada više".

Ko je mogao i pomisliti da će se pedeset godina poslije Auschwitza, Mathausena, Oranienburga, Treblinke ponovo otvarati koncentracioni logori i to u srcu Evrope, u Bosni i Hercegovini. Pedeset godina nakon holokausta opet se dogodilo masovno protjerivanje, masovno ubijanje, silovanje i genocid.

"UN-e ne samo da nisu primjenile Konvenciju o spriječavanju i kažnjavanju genocida već su dozvolile da se pod njihovom zastavom i njihovom ‘zaštitom' u enklavi Srebrenica dogodi genocid. ‘Zaštićena enklava' Srebrenica ugušena je u krvi preko 8.000 ubijenih Srebreničana čije su kosti razbacane po masovnim grobnicama širom Podrinja", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

"U ime žrtava genocida od Savjeta sigurnosti UN-a tražimo da usvoji Rezoluciju o 11. julu - Danu sjećanja na genocid u Srebrenici - kako bi se odavanjem počasti ubijenim Srebreničanima UN-e uvijek podsjećale na to da su mogle, ali da nisu htjele spasiti ove ljude".

(www.sarajevo-x.com)