A+ A A-

Implementacija halal standarda u kompaniji „Ovako“

halal-logovijestAgencija za certificiranje halal kvalitete učestvovala je u svečanosti koju je organizirala Mesna Industrija OVAKO doo povodom uspješne imlementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2007. Svečana dodjela halal certifikata organizirana je u prostorijama kompanije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice, Agencije za certificiranje halal kvalitete, menadžment i interni auditori halal kvalitet MI OVAKO.

U saopćenju za javnost Agencije za halal certificiranje se dalje kaže:

Halal certifikat gospođi Izeti Džafić Hadžimejlić uručio je reisul-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić. Tom prilikom reisu-l-ulema dr. Cerić je izrazio zadovoljstvo što je MI OVAKO uskladila svoje proizvodne pogone sa islamskim propisima i zahtjevima Halal standarda te tako ispunila potrebe krajnjih potrošača. Također su dodjeljeni i certifikati za interne auditore halal kvalitete, osobe koje će vršiti stalni nadzor nabave, proizvodnje, skladištenja i postupanje s proizvodima u kompaniji OVAKO. Proces implementacije zahtjeva Halal standarda 1049:2007 započeo je u mjesecu junu 2009.

Certifikacijskim auditom u decembru 2009. godine utvrđeno je da firma ispunila sve uvjete i zahtjeve Halal standarda, te da joj se može uručiti halal certifikat. Halal cerifikat izdaje se za polutrajne i trajne proizvode od pilećeg halal mesa. U toku je implementacija zahtjeva Halal standarda u pogone za proizvodnju halal purećeg i goveđeg mesa.

Osnovna djelatnost MI OVAKO doo je prerada pilećeg, purećeg i goveđeg mesa. Proizvodni dnevni kapacitet kompanije iznosi cca 40 t. Trenutni broj zaposleni iznosi oko 250 radnika koji su raspoređeni u tri smjene. MI OVAKO distribuira svoje proizvode na području BiH, Hrvatske, Makedonije i Kosova.

„Uzimajući u vidu da je MI OVAKO jedan od vodećih proizvođača pilećih i goveđih polutrajnih i trajnih proizvoda, značajno je da je svoju proizvodnju prilagodila zahtjevima Halal standarda te tako odgovorila na potrebe tržišta tj. konzumenata halal proizvoda. Implementiranje zahtjeva halal standarda otvara mogućnosti za plasman proizvoda MI OVAKO i na druga tržišta koja zahtijevaju halal certifikat", rekao je direktor Sakić.