A+ A A-

Literarni konkurs "Štrpci bez mezara.

konkurs_strpciIslamska zajednica u Srbiji Medžlis Prijepolje i Bošnjačka kulturna zajednica, raspisuju konkurs za literarni rad u formi priče, pjesme, analitičkog teksta, kolumne i sl. pod nazivom: „ŠTRPCI - bez mezara".

Tema ovog rada je događaj koji se zbio 27. februara 1993. godine kada je voz koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar zaustavljen na stanici Štrpci od strane zločinačke grupe koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić. Iz voza je uvidom u lična dokumenta izdvojeno i izvedeno 19 Bošnjaka/muslimana, a kasnije najsvirepije ubijeno. Porodice ubijenih ni dan-danas nisu saznali gdje su posmrtni ostaci ovih ubijenih nevinih ljudi.

Opština Prijepolje izgradila je Spomen-obilježje ovim nevinim žrtvama, šaljući na taj način poruku svijetu da je ova sredina prepoznala i osudila zločin. Sa idejom da se ne zaboravi i nikom ne ponovi, IZ u Srbiji I Bošnjačka kulturna zajednica su pokrenuli ovaj Konkurs. Cilj konkursa je afirmisanje ideje mira, tolerancije, suživota i pravde.

Konkurs je otvoren do 20. februara 2010. godine.

Radove slati na e-mail: strpcikonkurs@gmail.com

ili poštom na adresu:
Ulica Vakufska bb
31300 Prijepolje, Republika Srbija

Tekst se šalje pod šifrom, a obavezno je ostaviti i kontakt telefon. Dužina teksta mora biti do 5 kucanih strana a veličina slova 12.
Stručni žiri, koji sačinjavaju: prof. dr.Džemaludin Latić, Sead Šaćirović direktor i urednik "Glasa Islama", Meša Brničanin direktor Bošnjačkog kulturnog centra, književnik Enes Halilović te književnik Rasim Ćelahmetović izabrat će tri najbolja rada, plus dva najbolja teksta najmlađih učesnika konkursa.

Nagrade za radove su:

  • Prvonagrađeni tekst - 200 €,
  • Drugonagređeni tekst - 100 €, i
  • Trećenagrađeni tekst - 50 €.

(www.islamskazajednica.org)