A+ A A-

Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila Medžlis IZ Rijeka

U petak i subotu 15. i 16. 01. 2010. godine delegacija Muftijstva zeničkog boravila je u zvaničnoj posjeti Medžlisu IZ Rijeka, gdje se susrela sa glavnim imamom Medžlisa IZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanovićem i predsjednikom Medžlisa gosp. Mujom Isićem.

Muf-Zen-posjeta-Rijeka-1

Delegacija Muftijstva koju su činili glavni imami medžlisa IZ Maglaj, Tešanj i Žepče, Izudin ef. Kruško, mr. Fuad ef. Omerbašić i Izet ef. Efendić, Medžlisu IZ Rijeka predala je sredstva u iznosu od 13.276,50 EURA, koja su na osnovu Odluke Savjeta Muftijstva zeničkog, u svim džematima na području Muftiluka prikupljena za pomoć u izgradnji Islamskog centra u Rijeci.

Nakon susreta sa čelnicima Medžlisa, u mesdžidu koji je smješten u centru grada, klanjan je džuma-namaz. Hutbu je održao Izudin ef. Kruško, koji je, između ostalog, ukazao na važnost islamskog zajedništva i bratske solidarnosti.

Muf-Zen-posjeta-Rijeka

Nakon uručenja vakufnama Uredu muftije zeničkog i svim medžlisima Muftiluka zeničkog, glavni imam Medžlisa IZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović zahvalio se muftiji zeničkom, kolegama glavnim imamima, kao i svim muslimanima Muftiluka zeničkog, istakavši: ''Ovo je prva pomoć i podrška izgradnji riječke džamije pružena na ovaj način. Mi ćemo pamtiti ovaj dan, kao izraz iskrene solidarnosti i zajedništva''.

Navedena delegacija je boravak u Republici Hrvatskoj iskoristila i za posjetu Medžlisu IZ Karlovac, a nakon toga i sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj gdje se susrela sa muftijom Ševkom ef. Omerbašićem i njegovim saradnicima. Muftija Omerbašić je za posjetu delegacije Muftiluka zeničkog Medžlisu Rijeka i Mešihatu IZ u Hrvatskoj rekao: ''Vi ste prvi koji ste na ovaj način i konkretno podržali muslimane grada Rijeke u ostvarenju njihova sna izgradnje islamskog centra i džamije. Riječani, a i mi u Mešihatu i ja osobno, dobro ćemo, ako Bog da, znati cijeniti ovu vašu gestu i pomoć''.