A+ A A-

Beograd želi Bošnjake kao vazale i poltrone

Muftija-zukorlicNa sceni je privođenje kraju velikosrpskog projekta ubijanja Sandžaka, kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz" glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

To, prema njemu, potvrđuje i Uredba Vlade Srbije od 24. decembra prošle godine, kojom je Sandžak podijeljen između dva statistička regiona, to jest centralne i zapadne Srbije.

 

Srpski koncepti

Zukorlić ističe da Sandžak ubijaju već stotinu godina, i to svim mogućim administrativnim uređenjima, od regija i okruga do izbornih jedinica, jer se nikada nije dopustilo da Sandžak bude cjelina.

- Time se želi omogućiti da Bošnjaci u svim statističkim, administrativnim i izbornim regijama ili jedinicama uvijek budu manjina, a sve to kako bi se majorizirali. Novim dešavanjima sve to se samo nastavlja, bez obzira na to što sada na vlasti u Srbiji imamo one koji tvrde da su demokratski i proevropski orijentisani. To, očito, jeste tako, ali samo kada su u pitanju građani Srbije srpske nacionalnosti. Kada smo mi u pitanju, sve se radi po konceptima Ilije Garašanina, Vase Čubrilovića, Dobrice Ćosića i drugih ideologa - kaže muftija Zukorlić.

 

- Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić tvrdi da je u pitanju nesporazum prije nego smišljen čin i da je sve moguće ispraviti.

- Pokušaj da se namjera podjele Sandžaka definiše kao tehničko pitanje, kao neki lapsus ili propust, jeste žalosna ironija. Iza takvih tvrdnji stoje dva bošnjačka političara, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, koji su i kumovali podjeli Sandžaka, jer su i ostalih, koji rade za interese Beograda, a navodno su predstavnici Bošnjaka. Ugljanin i Ljajić sada su u veoma teškoj političkoj situaciji. U prilici su da biraju hoće li sačuvati svoje pozicije u Beogradu ili stati uz svoj narod.

 

Nacionalni interes

- Ljajić kaže da ima obećanje da će sporna uredba o podjeli Sandžaka biti ukinuta?

- Gdje to u politici postoji obećanje? Jedno su obećanja, a brutalnost i logika politike jeste nešto sasvim drugo. To su interesi. Bitne bude zaseban region sa sjedištem u Novom Pazaru, a ne da budemo prikačeni nekom zapadnom ili srednjem regionu, gdje će centar biti Kragujevac ili Valjevo, Šabac ili Užice. Narod sve glasnije odbija ono što se plasira iz Beograda i od njihovih saradnika.

 

- Reis Cerić primijetio je da novi potezi Srbije predstavljaju novo atomiziranje Bošnjaka Sandžaka. No, Ljajić je to odlučno negirao.

- Zašto Ljajić nikada nije osudio stavove Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) s političkim implikacijama? To nikada nismo čuli. Suština poltronskog odnosa i jeste kada uvijek osuđuješ svoje, a tuđe nikada. U pitanju je stvar koja ima svoje korijene u beogradskoj politici koja nas želi odvojiti od Bosne. Isjeckani smo linijom Drine i linijom Crne Gore, a sada treba Sandžak podijeliti i linijom Sjenice i Novog Pazara. Atomizacija je blag termin za to. Reis Cerić nije neko ko se „miješa". On je poglavar svih muslimana, Bošnjaka, uključujući Bošnjake Sandžaka i Srbije. Njegovi stavovi nama su vrlo važni. Oni su odraz brige o svom narodu.

 

Priča o nezavisnosti Sandžaka udbaška je matrica

- Ubrzo nakon glasova o podjeli Sandžaka u srbijanskim medijima Bošnjaci su optuženi za navodni separatizam i pokušaj stvaranja nezavisnog Sandžaka.

- To je matrica. Priča o nezavisnosti Sandžaka klasična je srbijanska udbaška matrica. Uvijek kada Srbija treba nekoga ugnjetavati, optuži ga za secesionizam i onda ga legalno ugnjetava. Ono što sada brine srbijansko-udbaške centre jeste što se posljednjih godina, posebno nakon napada na Islamsku zajednicu, pojačava nacionalna svijest Bošnjaka, borba za slobodu i prava. Oni su mislili da će time što će staviti dva ministra u Vladu Srbije ugušiti glasove za slobodu i ljudska prava.

 (www.islamskazajednica.org)