A+ A A-

Informacioni sistem vakufskih nekretnina

Znak-IZVakufska direkcija je shodno potrebi pokrenula projekat izgradnje infomacionog sistema vakufskih nekretnina. Na realizaciji idejnog rješenja ovog projekta angažirana je firma „COMP-IT" iz Sarajeva, koja će biti zadužena i za implementaciju i održavanje sistema po njegovom puštanju u funkciju.

Sredstva za finansiranje ovog projekta obezbijeđena su donacijom Islamske banke za razvoj, ugovorom koji je realiziran u martu 2009. godine.

U sistem će, u različitim fazama implementacije, biti uključene sve organizacione jedinice Islamske zajednice. Tako će u prvoj fazi biti uvezane Vakufska direkcija sa uredom u Sarajevu i druge važnije organizacijske jedinice kao što su muftiluci, u drugoj fazi medžlisi, medrese i fakulteti, a u trećoj fazi džemati.

Cilj ovog informacionog sistema je olakšano upravljanje, povrat i evidencija vakufske imovine. Ovaj sistem bi takođe trebao da obezbijedi informatičku povezanost i komunikaciju između Vakufske direkcije i drugih organizacionih jedinica Islamske zajednice. Time bi bila omogućena brža i efikasnija razmjena podataka te unos istih u zajednički registar koji će se nalaziti u Sarajevu. Na taj način sistem će biti zaštičen od unosa duplih podataka, a i sam pristup podacima će biti brži i efikasniji.