A+ A A-

Muslimansko evropsko vijeće za zaštitu ljudskih prava

eu_flagU Bruxellesu je 20. decembra formirano Muslimansko evropsko vijeće za zaštitu ljudskih prava. Formiranje ovog vijeća su podržali predstavnici 26 evropskih zemalja u kojima živi oko 25 miliona muslimana, izvještava IOL. Na sastanku u Bruxellesu je formiran Glavni odbor koji je u kratkom saopćenju za javnost najavio da će pri Muslimanskom evropskom vijeću za zaštitu ljudskih prava djelovati četiri odbora: odbor za nadzor prekršaja, odbor za medije, odbor za odnose sa vladom i odbor za financije.

"Smatramo da evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava ne djeluju dostatno u odbrani ljudskih prava muslimana u Evropi iako znamo da svi zakoni i ustavi u Evropi poštuju slobodu religije i da su protiv diskriminacije i rasizma. Ovo vijeće će djelovati samo shodno tome - koristiti evropske zakonodavne institucije", kazao je jedan od članova Glavnog odbora vijeća Ali Abu Shwaim, direktor Islamskog centra u Milanu za IOL. "Pred nama je faza registracije u pojedinim evropskim zemljama i u tijelima Evropske unije shodno zakonskim odredbama koje su za to propisane", kazao je Abu Shwaim napominjući da će jedno od pitanja koje će vijeće tretirati biti i rezultati referenduma o zabrani dalje gradnje minareta u Švicarskoj.

IOL napominje da posljednje istraživanje Open Society Institute (OSI) George Soros pokazuje da muslimani smatraju da ih se isključuje iz evropskog društva. Izvještaji OSI-ja pokazuje i da politička klima u Evropi odbacuje muslimane, čineći da se osjećaju nepoželjnima. "Iako u Europi živi preko 20 miliona muslimana koji čine 25 posto stanovništva Marseillesa i Roterdama, 20 posto švedskog Malmoua, 15 posto Bruxellesa i Birminghana, te 10 posto Londona, Pariza i Kopenhagena, u ispitivanju provedenom 15.decembra ove godine njih čak 55 posto izjasnilo se kako vjeruju da je vjerska diskriminacija u porastu poslijednjih pet godina", ističe se u izvještaju.

"Mnoge se muslimanske porodice očajnički žele uklopiti i razočarane su što ne mogu živjeti u miješanim kvartovima" kazao je Tufyal Chodhury, jedan od autora istraživanja uz napomenu da je takvo nepovjerenje rezultiralo i sve većom potporom ekstremnim desničarima poput Geera Wildera u Holandiji, koji su svoju kampanju temeljili na antiislamskoj retorici.

Istraživanja su pokazala i da su brojni razlozi zašto se samo u Velikoj Britaniji 78 posto muslimana osjeća Britancima. Velika Britanija, naime, spremnija je od ostalih prilagoditi kulturne potrebe manjinama, ona dopušta muslimankama zaposlenima u policiji da nose marame, a Francuzi zbog svoje prošlosti s kolonijama nikako da umire loše strasti prema muslimanima, konstatuje britanski list The Time. List ističe da su muslimani u Britaniji najviše integrisani u društvo u odnosu na ostale dijelove Evrope kao i da su najveće patriote. Za razliku od 78 posto muslimana Britanaca koji se  identifikuju kao Britanci, 49 posto njih smatra se Francuzima, a 23 posto Nijemcima. Ovi podaci ukazuju na to da su se muslimani odlično integrisali u britanski način života, te da stoga ovu zemlju smatraju svojom, za razliku od toga kako se osjećaju u Francuskoj, Njemačkoj ili Švicarskoj zbog problema na koje nailaze zbog svog identiteta.
U Britaniji su se istraživači fokusirali na zajednice u Leicesteru i Waltham Forestu na istoku Londonu, gdje su utvrdili da je nivo patriotizma daleko veći kod druge generacije muslimana, piše Telegraph.

Upravitelj Londonskog centra za socijalnu koheziju Douglas Murray uvjeren je da evropski muslimani dijele istu sudbinu kao i drugi doseljenici: "Nijedno društvo nije blagonaklono prema pridošlicama, ali muslimani su u Evropi mnogo bolje prihvaćeni nego što to tvrde kritičari. Njihova nas istraživanja žele prikazati kao rasiste, što je velika uvreda".

(www.preporod.com)