A+ A A-

Muslimani osjećaju odbačenost od Evrope

Posljednji švicarski referendum koji je zabranio izgradnju munara potvrda je trenda da Evropljani postaju sve glasniji u pokušajima da „zaštite" svoju kulturu od islama. Posljednje istraživanje koje je sproveo Open Society Institute (OSI), Džordža Soroša, objašnjava kompleksne odnose između muslimana i Evrope i otkriva da su sumnje zajedničke.

 

Bojkot švicarskih proizvoda - Ne volimo vašu kravu

Arapski sajtovi na Internetu pozvali su građane da bojkotuju proizvode iz Švicarske u znak protesta zbog zabrane izgradnje minareta.
"Švicarci ne žele naše minarete, mi ne želimo švicarske proizvode", navodi se u pozivu na bojkot na jednom od arapskih sajtova, a prenosi švicarska državna televizija TSR. Prema procjeni te televizije, sadašnji bojkot veoma podsjeća na sličnu akciju u kojoj je Danska izgubila 700 miliona franaka zbog karikatura o Muhamedu. (Media centar)


Muslimani osjećaju odbačenost od Evrope

17/12/2009 - Posljednji švicarski referendum koji je zabranio izgradnju munara potvrda je trenda da Evropljani postaju sve glasniji u pokušajima da „zaštite" svoju kulturu od islama. Posljednje istraživanje koje je sproveo Open Society Institute (OSI), Džordža Soroša, objašnjava kompleksne odnose između muslimana i Evrope i otkriva da su sumnje zajedničke.
Muslimani vjeruju da bivaju isključeni iz evropskog društva, piše magazin „Time".
Oko 20 miliona muslimana živi širom Evrope i u nekim gradovima, poput Marseja i Roterdama, već čine petinu stanovništva, u Malmeu 20%, u Briselu 15%, 10% u Londonu, Parizu i Kopenhagenu.
Izvještaji pokazuju da njih oko 55% smatra da je religijska diskriminacija porasla u proteklih pet godina. Nezaposlenost kod muslimana je tri puta veća nego kod ostalih religija. Mnogo muslimana, posebno roditelja, izjavilo je da nisu mogli živjeti u mješovitim naseljima.
Istraživanje koje je sprovela Agencija za osnovna prava, među 23.000 muslimana, pokazalo je da se muslimani suočavaju sa diskriminacijom dok traže posao, kupuju nešto ili posjećuju ljekara, što je okarakterisano kao šokirajuće, rasističko, antiimigrantsko, islamofobično.
„Još uvijek smo u fazi kada postoji povećan stepen sumnje prema muslimanima. Na aerodromima često me tretiraju drugačije nego moje kolege, iako imam britanski pasoš", rekao je Sajjad Karim, muslimanski član Evropskog parlamenta iz Britanije.
Izvještaji OSI-a pokazuju da politička klima u Evropi odbacuje muslimane, čineći da se osjećaju nepoželjnima. Nekoliko evropskih zemalja steže svoje imigracijske zakone, pooštrava testove za državljanstva i uvodi striktne zakone za nošenje marama i nikaba.
Izvještaj OSI-a pokazuje da se većina muslimana jako identifikuje sa gradom i zemljom u kojoj žive. U Antverpenu, preko 90 posto ispitanika je izrazilo jaku lokalnu pripadnost.
Studija pokazuje da muslimani imaju iste poglede kao i ostatak Evrope. Kao i njihove komšije, oni brinu o svemu, od edukacije i kućanstva do čistoće i sigurnijih ulica. I isto tako žele ista prava i prilike.
„Zajednice, bez obzira na religiju, imaju iste brige. Ono u čemu se razlikuju je način na koji se tretiraju i na koji ih drugi tretiraju", rekao je Nazia Hussein. /Sarajevo-x.com/

 

Fašistički simboli na džamiji u Francuskoj

Nepoznati počinitelji su u južnom francuskom gradu Castret sa svinjetinom oskrnavili džamiju. Po policijskim podacima, odnosno izvještaju od nedjelje 13.12.2009., crnom bojom je na zidu nacrtan kukasti krst i napisan na njemačkom jeziku „Sieg heil", a na francuskom „Francuska Francuzima".

Francuska_oskrnavljena_dzamija_3

Uz to, počinitelji su okačili svinjetinu na džamiju. Kao što je poznato, svinja se smatra nečistom u islamu, te je i zabranjena da se jede.
Ministar unutrašnjih poslova Brice Hortefeux je najstrožije osudio čin kao uvrjedljiv i rasistički. „Počinitelje treba oštro kazniti", rekao je on, prenosi AFP. /ZSD/

 

U Francuskoj vladajuća stranka priprema zabranu nikaba

Vladajuća francuska stranka UMP planira da u januaru u parlamentu predstavi prijedlog zakona o zabrani nošenja tradicionalnog islamskog vela na svim javnim mjestima, a ne samo u određenim objektima, izjavili su visoki stranački izvori. Zajedno s prijedlogom zakona bit će predstavljena i rezolucija o poštovanju žena, izjavio je Jean Francoia Cop, lider poslaničkog kluba stranke predsjednika Nikole Sarkozija. Oba prijedloga bit će predata parlamentu u prve dvije sedmice januara, prije objavljivanja zaključaka parlamentarne istrage o nošenju nikaba.
Ideje o zabrani nošenja vela koji pokriva čitavo tijelo na svim javnim mjestima mogle bi da pojačaju podjele unutar francuske vlade. Većina političara čeka rezultate izvještaja Parlamentarne komisije prije donošenja odluke o neophodnosti usvajanja ovakvog zakona.
Uvođenje potpune zabrane nošenja nikaba naišlo bi na pravne prepreke. Odluka o zabrani gradnje minareta u Švicarskoj postala je predmet žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava. Francuska vlada već je opterećena unutrašnjim podjelama zbog pokretanja rasprave o nacionalnom identitetu, što su kritičari opisali kao rasizam. /Radio BIR/

 

Izrael priznao krađu ljudskih organa: Jesmo, ali nećemo više

Izrael je priznao da su 90-tih godina njegovi patolozi forenzičari pokrali organe iz mrtvih tijela, uključujući ona od Palestinaca, bez dozvole njihovih porodica. Skandal se pojavio ovih dana objavljivanjem intervjua sa nekadašnjim direktorom Izraelskog forenzičkog instituta „Abu Kabir" dr. Jehudom Hissom, kojeg je 2000-te uradio jedan američki akademik.
Intervju je objavljen zbog velike kontroverze od prošlog ljeta kada su jedne švedske novine objavile navode da je Izrael ubijao Palestince kako bi krao njihove organe.
Dijelovi intervjua su objavljeni na izraleskom Kanalu 2 tokom proteklog vikenda. Hiss je u njemu rekao: „Mi smo počeli da skupljamo rožnjače... Sve što je urađeno je bilo vrlo neformalno. Nismo pitali za dopuštenje porodice."
Izvještaj navodi da su u 90-tim godinama forenzički specijalisti „Abu Kabira" krali kožu, rožnjače, srčane zaliske i kosti sa tijela izraelskih vojnika, izraelskih građana, Palestinaca i stranih radnika, mimo dozvole njihove rodbine.

„Jesmo, ali nećemo više"
Kao odgovor na televizijsko izvještavanje, izraelska vojska je potvrdila da se ova praksa dešavala, ali da je završena prije deset godina i da se više ne sprovodi.
Žalbe protiv Instituta, u kojem su se obavljale autopsije mrtvih tijela, dolazile su od strane rodbine izraelskih vojnika i civila, kao i Palestinaca.
Organi su pripadali ljudima koji su umrli na različite načine, uključujući bolesti, nesreće i tokom izraelsko-palestinskih sukoba.

(Ne)etičnost Instituta
Izraelsko Ministarstvo zdravstva je, međutim, objavilo da je uzimanje organa obavljeno uz dopuštenje porodica, navodeći da tada nisu postojale jasne smjernice za to. Uz ovo, Ministarstvo je navelo da je Institut „Abu Kabir" radio prema etici i jevrejskom zakonu. /www.sarajevo-x.com/

Riječ, dvije o Gazi

Ne mogu, a da u našoj rubrici „Svijet islama" ne spomenem Gazu. Imao bih za svaki broj stotine stranica dirljivih priča o Gazi koje pročitam na internetu, ali uvijek odaberem po jednu koja me najviše dirne. U ovom broju pročitajte o Hilmi Samouniju.

Izgubio oca, majku, suprugu i sina jedinca starog šest mjeseci

Hilmi Samouni se još nada da će se vratiti na svoj stari posao u kuhinji najpoznatijeg restorana u Gaza City, „Palmyria", prenosi „The Independent". Hilmi je u ratu izgubio oca Talala, majku Mahu, suprugu i sina jedinca, Muhameda, starog šest mjeseci. Nastradali su u zajedno sa još 17 osoba, nakon što im je izrealska vojska naredila da uđu u skladište u blizini njihove kuće, a zatim ga bombardovala.
Danas Hilmi, uglavnom, besciljno tumara oko kuće, uz koju se nalaze uništeni voćnjaci i kokošinjac, u sjevernom dijelu Gaza City, u distriktu Zeitoun. Grafiti na engleskom i hebrejskom, koji su ispisani na unutrašnjim zidovima, a koje su ispisali vojnici izraelske Givati brigade, relikvije su koje podsjećaju na njihov dvosedmični boravak tu - nacrtan nadgrobni spomenik pored kojeg su ispisane riječi: „Gaza, mi smo bili ovdje", „ Jedan mrtav, još 999.000 ostalo", „Smrt Arapima". 
Na pitanje zašto ne prekreči te grafite i da li ih ostavlja kao primjer da se mogu vidjeti, odgovara: „Da, ali svakako i nismo imali farbe da ih prekrečimo."
Sa Hilmijem živi njegova jedanaestogodišnja sestra, Mona, koja nam pokazuje svoje crteže inspirisane sjećanjem na jutro 5. januara 2009. „Ovo sam ja, čistim mamino lice nakon njene pogibije. Ovo je moj otac, on je pogođen u glavu i njegov mozak je iscurio. A ovo je moja mrtva snaha..."
Granatiranje skladišta u kojem je Hilmi izgubio članove svoje porodice jedan je od najstrašnijih zločina nad civilima počinjenim od strane Izraela u periodu od 27. decembra do 18. januara, a bilo ih je još mnogo. 

 

(Ne)suđenje

Izraelska policija, ali i vojska, pokrenula je više od 20 istraga, međutim do sada je samo jedan vojnik osuđen, i to zbog krađe kreditne kartice iz jedne od palestinskih kuća. /Islam Bosna/

Priredio: Salahudin Fetić

(www.glas-islama.info)