A+ A A-

Neobjavljeno pismo Nezima Halilovića magazinu Der Spiegel

nezim-halilovicNezim Halilović Muderris, hatib džamije Kralj Fahd u Sarajevu uputio je svoj odgovor novinaru Walteru Mayru 04. marta 2009. godine, odmah nakon njegovog teksta i iznešenih opservacija o Sarajevu. Pomenuto reagiranje, prevedeno na njemački jezik, pored autoru teksta upućeno je i magazinu Der Spiegel-u, Deutsche Welle-u i novinskoj agenciji FENA.

Prethodnih dana isti novinar je objavio novi tekst o Sarajevu ističući da se u glavnom gradu BiH gradi džamija "više nego igdje u svijetu". Naravno, ovo nije prvi put da se muslimanima Bošnjacima stavlja u grijeh gradnja džamija i da se ta gradnja dovodi u vrlo neprimjerene kontekste i daju joj se neprihvatljive konotacije. Potreba muslimana za izgradnjom džamija je, očito, mnogima sporna, te bi im trebalo propisati koje su njihove potrebe i obim tih potreba, odnosno broj džamija koliko ih trebaju i gdje izgraditi. Postavlja se pitanje ko bi to trebao učiniti umjesto njih, jer muslimani, prema zagovornicima ovakvih ideja, imaju prevelike potrebe.

Rušenje preko hiljadu džamija i drugih objekata Islamske zajednice, što je na mnogim područjima vršeno vrlo sistematično i dosljedno, nije toliki problem kao ponovna izgradnja. Možda su i rušitelji vjerovali da je izgrađeno previše džamija pa njihov broj treba svesti na "razumnu" mjeru i uvesti reda u ovu problematiku kako džamije ne bi narušavale panorama bosanskih sela i gradova i bile "prijetnja" sekularnom društvu etnički očišćenom od muslimana! Nasreću, ti "radikalni" muslimani nisu srušili hiljade crkava ili objekata drugih vjerskih zajednica. Dakako, svako rušenje i zločin je za osudu i adekvatno sankcioniranje, bez obzira radilo se o jednom ili više i posezanje za činjenjem zločina ne može biti opravdano pretrpljenim zločinom. 

Islamska zajednica nikome ne propisuje šta će graditi i u što će investirati svoja sredstva, ali je istodobno više puta isticala važnost i naglašavala nužnost ekonomskog i infrastrukturnog razvoja. Valjda je svima jasno da nije posao Islamske zajednice da se bavi državnim poslovima, uključujući i ekonomski razvoj zemlje, ali ima obavezu da brine o vjerskim potrebama muslimana.

 

Sadržaj pisma

Obzirom da pismo Nezima Halilovića nije objavljeno u magazinu kojem je bilo upućeno Rijasetov web portal ga stavlja na uvid našoj javnosti. 

-  Gospodine Walter, razočaran, ali ne i iznenađen Vašim posljednjim tekstom, koji ste objavili u Der Spieglu, pod naslovom „Poslanikova peta kolona", želim Vas podsjetiti na obavezu poštivanja novinarske etike, te izjaviti da nisam: „radikalni imam", „pokrovitelj vehabijskog pokreta" i „kontraverzni učenjak Kur'ana", kao što Vi navodite u pomenutom članku. Ja sam hatib džamije Kralj Fahd, koji u svojim hutbama govori o stvarnim problemima muslimana i općenito ljudi, imam koji kroz Kur'an i hadis govori samo istinu i čovjek koji nikada nikome nije učinio nepravdu, niti je podsticao da se nepravda čini drugim ljudima, bili oni muslimani ili nemuslimani. 

Neoboriv dokaz za to je to što sam cijelo vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu komandovao jedinicom i brigadom koje nisu počinile ama baš ni najmanji zločin. Naprotiv, cijelo vrijeme sam se zalagao za zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine, za što postoji niz argumenata i živih svjedoka, nebošnjaka i Bošnjaka.  

Obzirom da sam iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu izašao potpuno čist, a dokaz za to je i da me nikada na razgovore nisu pozivali ni domaći, a ni haški istražitelji, već duže vrijeme me mediji pokušavaju dovesti u kontekst islamskog radikalizma i predstaviti kao vođu ili kako vi rekoste "pokrovitelja" vehabijskog - selefijskog pokreta, sa kojim nemam nikakve veze. 

U plejadi novinara i plaćenika, domaćih i internacionalnih medijskih kuća, koji obavljaju tu nečasnu dužnost ste se našli i Vi, a ja Vas podsjećam na Dan polaganja računa, pred Bogom, ako vjerujete u Njega, kada će se sve tajne objelodaniti i kada će svi ljudi biti nagrađeni ili kažnjeni za ono što su radili na ovome svijetu. 

Tekst koji ste napisali je opterećen anti-islamskim tezama koje su potpuno neosnovane i netačne, kao i falsifikovanim statističkim podacima koje fabrikuju neprijatelji Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i drugih građana koji ovu zemlju osjećaju svojom. Bošnjaci kroz historiju nikada i nikome nisu činili zločine i zbog toga slobodno mogu hodati po cijelome svijetu uzdignutih glava sa direktnim pogledima u oči svakom čovjeku, pa s' toga ni po čemu ne zaslužuju ovakvo pisanje. 

Moj narod je narod žrtve, a ne zločina i narod koji i nakon teških zločina dijeli vlast sa zločincima i agresorima i još uvijek se nada u bjelosvjetsku pravdu. 

Moj narod se uz Allahovu pomoć vraća islamu, ne tako brzo kao što bi mi željeli, a ni tako sporo, kao što bi željeli islamofobi!

 „Onome koga Allah želi da uputi - On srce njegovo prema islamu otvori, a onome koga želi da u zabludi ostavi - On srce njegovo stegne i učini tijesnim kao da se penje prema nebu. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju ostavlja bez podrške."

(Suretu El-En'am: 125)

 

Nezim Halilović Muderris,

Hatib džamije Kralj Fahd