A+ A A-

Večer ibadeta u Minhenu za 31. decembar 2009. godine

Posljednji dan u godini, 31. decembar,  je dan kojeg većina ljudi provede  pripremajući se za  "ludu noć"   iako  noć kao noć ona ne može biti luda ali eto i mi bošnjaci smo godinama „ludovali" i bili dio tog „ludila" a da nismo ni znali zašto. Nažalost, i ove godine je bilo puno "ludih" bošnjaka  muslimana koji su ludovali u "ludoj noći". Islamska zajednica džemat Fedžr u želji da mnoge od nas sačuva od tog ludila organizirala je za 31. decembar veče ibadeta. To je bilo veče Kur`ana , tefsira, hadisa, predavanja, druženja i noćnog namaza. Tako da, dok su drugi ludovali, mi smo, hvala Gospodaru, padali Allahu dž.š. na sedždu i  slušali riječi Uzvišenog Gospodara.

namaz-Minhen-2009-1

Program je počeo u 20:30 h, sa dijelom predavanja kojim se obratio  glavni pokretač ovog projekta naš imam Izet ef Bibić. Nakon toga Adis Novkanić je proučio dvije ilahije. Specijalni gost za ovo veče bijo je predavač iz Frankfurta brat Abdullah Brandon-Ade Malon. Čovjek koji  se u 17. godini svog života povratio Islamu, da bi nakon toga završio islamske nauke i sada je jedan od poznatih predavača na njemačkom jeziku u Njemačkoj.

nocni-namaz-Minhen-2009

Poslije dvadesto-minutne pauze i zakuske, koju su pripremile vrijedne ruke naših sestara, mastavljen je program sa tekbirima koji su odzvanjali  punom džamijom. Sestra Nirma Ganić nam je proučila suru  Jasin, a prijevod  Jasina na bosanskom jeziku je pročitao Adis Novkić . Zatim je Izet ef. Bibić počeo sa  tefsirom  prvih 5 ajeta sure Jasin.  Nakon noćnog namaza, druženje,razgovori, polemike i kvizovi iz oblasti islamskog znanja nastavili su se do 03.00 h ujutro.

Ovo je po prvi put da se nešto ovako organizuje u Minhenu a molim  Allaha da ne bude i zadnje, zato što je ovo veče bilo jedno od nama najdražih večeri koje smo proveli u našem životu.

Priredio: Adnan Terzić