A+ A A-

Reagiranje povodom priloga o podjeli paketića na Dnevniku BHT 1

Znak-IZPovodom priloga o Djedu mrazu i podjeli paketića za djecu u Sarajevu, objavljenog 27.12.2009. godine u Dnevniku BHT 1, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je reagiranje u kojem se kaže:

 

U prilogu Dnevnika BHT, emitiranom u 19 sati, 27. 12. 2009. godine, o podjeli paketića ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu izrečena je neprimjerena i uvredljiva konstatacija.

Autor priloga, govoreći o dolasku Djeda Mraza, između ostalog, je rekao „ ali zamalo da ga je spriječila odluka pojedinih čelnika iz Javne ustanove vrtića „Djeca Sarajeva" da nije poželjan, jer nije u duhu islamske tradicije i vrijednosti."

Islamska zajednica poštuje slobodu savjesti svih roditelja i njihovo pravo izbora da odgajaju djecu prema svojim uvjerenjima. Zato je neprimjereno politiziranje tog njihovog prava i slobode. Islamska zajednica odlučno osuđuje i odbacuje stavljanje islama i njegovih vrijednosti u politikantski kontekst, izricanje vrijedonosno negativnih i paušalnih sudova o islamskoj tradiciji i vrijednostima.

Islamska zajednica je uvjerenja da ovakav, u najmanju ruku, neodgovoran pristup prema javnosti, pri čemu se zanemaruje razlika između islama kao ideje i svjetonazora i osoba koje ga prakticiraju, islam u javnom prostoru postavlja kao nepoželjnu i problematičnu činjenicu, što u konačnici pothranjuje ili rezultira predrasudama i netrpeljivošću prema islamu i muslimanima kao temeljnim karakteristikama islamofobije koja uzima maha na mnogim geografskim područjima, kaže se u reagiranju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.