A+ A A-

Da li „Spiegel" poziva na iseljavanje muslimana iz BIH

FatmirAlispahicNakon što je u maju ove godine „Der Spiegel" Boš­njake označio kao glavne evropske pomagače Adolfa Hitlera, zanemarujući čin­jenicu da su Bošnjaci nakon Jevreja narod koji je najviše stradao u Drugom svje­tskom ratu, u posljednjem broju njemačkog lista obja­vljen je islamofobijski tekst protiv bošnjačkog naroda, s genocidnom preporukom da Bošnjaci koji su muslimani nemaju šta tražiti u Bosni i Herce­govini.

Tema broja „Der Spiegela" nosi naslov „Kršćanstvo i islam: čiji je Bog jači - vječna svađa", a jedna priča pod naslovom „Metropola munara" posvećena je Sarajevu i Bo­sni i Hercegovini, odnosno, kleve­tničkom prikazivanju islama kao glavne opasnosti za sekularnu i de­mokratsku državu. Govori se da „muslimanski misionari koriste osjećaj beznađa koji vlada među sta­novništvom", ali se ne govori da be­znađe i getoizaciju Bošnjaka provo­di zbratimljena velikosrpska i veli-kohrvatska politika koja je ovlada­la dejtonskim strukturama, uz po­moć međunarodnog faktora.

Teza o „muslimanskim misiona-rima" odgovara besmislenoj optužbi da bosanski musli­mani islamiziraju sami sebe, a što se razotkriva kroz lame­ntiranje nad „jugoslaven­skim muslimanskim Bosa­ncima i sekularno odgoje­nim očevima, braćom i sestr­ama", iz čega je jasno da te­kst preporučuje ateizirane Bošnjake. Autor teksta Va-lter Majr (Walter Majr) pro­našao je i dva Bošnjaka da govore protiv islama. Izvje­sni urbanista izjavio je da „većina sarajevskih muslimana ne podržava izgradnju džamija". Drugog sagovornika Majr je pronašao među profe­sorima Gazi Husrev-begove medre­se.

Okosnica ovog teksta je optuživanje Bošnjaka da su ugrozili „balkanski Jerusalem", jer „musli­mani danas predstavljaju 80 posto stanovništva Sarajeva", kao da po­većan procent Bošnjaka u Sarajevu nije rezultat etničkog čišćenja i dejtonskog apartheida velikosrpskih i velikohrvatskih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tvrdnja „Spiegela" da „musli­mansko većinsko stanovništvo traži svoje mjesto na evropskoj geogra­fskoj karti", može se shvatiti kao po­ruka da Bošnjaci ne pripadaju Bo­sni, jer su „muslimansko stano­vništvo", a ne narod, te da svoje imi­grantsko mjesto trebaju pronaći na karti Evrope, kao i svi drugi musli­mani po Evropi koji, za razliku od Bošnjaka, nisu autohtoni Evroplja­ni.

 

Izgradnja džamija

Centralna optužba u „Spiegelu" tiče se izgradnje džamija. Navodi se podatak da je novcem Saudijske Arabije izgrađeno 158 džamija, ali se nigdje ne navodi da je u vrijeme genocidne agresije porušeno 614 džamija i 218 mesdžida, te još blizu 500 ostalih islamskih objekata. Au­tor je nastojao ostvariti utisak kako je izgradnja džamija rezultat isla­mske radikalizacije Bošnjaka, a ne obnove porušenog i borbe protiv rezultata genocidne agresije, u ko­ju spadaju i porušene džamije.

 

Posljednja rečenica u tekstu Valtera Majra mogla bi se čitati kao po­ziv na iseljavanje muslimana iz Bo­sne i Hercegovine, ili preporuka Bošnjacima da se odreknu svoje vje­re ako misle živjeti u Evropi. Ta rečenica glasi: „Religiozni Bošnjaci mogu naći novu domovinu kao dio svjetske zajednice muslimana."

 

Fatmir Alispahić  (Dnevni avaz, 28.12.2009. godine)