A+ A A-

Sergija za izgradnju Gradske džamije u Konjicu

KonjicPo odluci Rijaseta u svim džematima na prostoru Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore u petak, 01. januara 2010. godine, nakon džume-namaza bit će organizirana sergija za izgradnju Gradske džamije u Konjicu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.380.000,00 KM.  Objekat sadrži, uz džamijski prostor veličine 19x19 m, i prateće sadržaje i to: biblioteku, učionice, konferencijsku salu, omladinski klub, igraonicu te abdesthane. 

Džamija se nalazi u centru Konjica. Do sada je izgrađen konstruktivni dio. Građevinske firme iz Konjica su obezbijedile radnu snagu kao donaciju za ovu džamiju. Sredstva za građevinski materijal prikupljena su od džematlija Konjica kroz Društvo vakifa Gradske džamije. Predstoji još izgradnja munare i krovne konstrukcije.

U Konjicu se nalazi pet džamija i sve su izgrađene u Osmanskom periodu. Sve ove džamije su u funkciji a nalaze se u starom dijelu grada. Na osnovu stvarne potrebe džematlija za novim i većim džamijskim prostorom u novom dijelu grada, Medžlis Islamske zajednice Konjic je pokrenuo inicijativu za izgradnju Gradske džamije u Konjicu. Nakon kupovine zemljišta i izrade projektne dokumentacije te pribavljnja potrebnih dozvola, u proljeće 2009. godine, počelo se sa izgradnjom Gradske džamije u Konjicu.