A+ A A-

Novi rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu

Foto_Mirsad_KalajdzicUred za bošnjačku dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dobio je novog rukovodioca. Mr. Mirsad Kalajdžić, dosadašnji glavni-imam koordinator Ureda Rijaseta IZ-e u Turskoj, nakon provedene konkursne procedure i potvrde Rijaseta počeo je raditi kao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu.

U kratkoj izjavi za naš portal, on je rekao:

     - Ovo imenovanje je za mene novi izazov, tako da ću dati sve od sebe da opravdam ukazano povjerenje na obostrano zadovoljstvo, kako onih koji su mi dali priliku, tako i onih koje predstavljam, rekao je novi rukovodilac Ureda.

Prema njegovim riječima, nesređeni odnosi u zemlji se automatski reflektuju na nesređene odnose van zemlje, sa kojima se naši ljudi u dijaspori susreću. U tom pravcu, sređivanje odnosa u zajednici van njenih granica, bratsko pomirenje, bolje razumijevanje među zajednicama - udruženjima, njihovom maticom, a sve u interesu Bošnjaka, njihove vjere i zajedničke domovine, su neke tačke na kojima će se fokusirati rad novog rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu.

On je takođe dodao:

     - Bošnjačka dijaspora je značajan i nezaobilazan faktor - karika u izgradnji ukupnog bošnjačkog bića, i ona zaslužuje bolji tretman i veću pažnju. Zato ću učiniti sve sa svoje strane da dijasporu približim njenoj matici, kako bi zauzela mjesto koje joj pripada, izjavio je za naš portal g. Mirsad Kalajdžić.

U prilogu dostavljamo i kratku biografiju novog rukovodica Ureda za bošnjačku dijasporu:

 

Mirsad Kalajdžić, rođen 11.01.1967 godine u Kamenici, općina Zvornik. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Nakon završene Medrese, počinje raditi kao imam u džematu Kula Grad, Zvornik. Radeći kao imam, hatib te muallim, postigao izvanredne rezultate, te dobio brojne pohvale za svoj rad.

Vršeći poslove imama, uporedo se upisuje na FIN u Sarajevu, koga je vanredno pohađao. Studije kao i imamski posao u pomenutom džematu, prekinuti su 1992 godine, izbijanjem agresije na našu zemlju, te okupacijom džemata od strane agresora.

Od otvaranja Ureda Rijaseta IZ-e BiH u Turskoj, radio je na raznim poslovima, Glavni imam za Istočnu Trakiju, sekretar Ureda, a od 12.12.1997. godine do 20. oktobra 2009., gotovo punih dvanaest godina je radio kao Glavni imam-koordinator pomenutog Ureda. U svom poslu se istakao, pokazao ozbiljnost i kreativnost, tako da je više puta i zvanično pohvaljivan. Govori turski, a arapskim i engleskim jezikom se može služiti. Stalno je zaposlen u IZ-i od 1986-te godine.

Na FIN u Sarajevu je diplomirao 12.09.2002. godine, a na prestižnom Istanbulskom univerzitetu Marmara, magistrirao 18.12.2006. godine, na odjelu za Historiju islama i Islamsku umjetnost. Magistarski rad „Carske džamije u Bosni i Hercegovini iz Osmanskog perida", je pohvaljen i jednoglasnom odlukom komisije ocjenjen najvećom ocjenom.

Aktivno učestovao na više naučnih simpozija kako u zemlji, tako i van nje - domaćeg i internacionalnog karaktera. Objavljuje radove na bosanskom i turskom jeziku.

Na sjednici Rijaseta IZ-e u BiH, održanoj 20. oktobra 2009. godine - 02. zul-ka'de 1430.h. godine izabran je za rukovodioca Ureda bošnjačke dijaspore.