A+ A A-

Demantiranje neistinitih navoda u Oslobođenju

ZNAKIZ1Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirala je na komentar objavljen u dnevnom listu Oslobođenje - Fokus: „Ima li islamofobije u Rusiji", Oslobođenje, 21. 12. 2009., str. 10. Reagiranje Službe je objavljeno u Oslobođenju, 22. 12. 2009. godine. Posjetiocima našeg portala prenosimo ovo reagiranje:

 

- U komentaru urednice Oslobođenja, Vildane Selimbegović, od 21. 12. 2009. godine, pod naslovom „Ima li islamofobije u Rusiji" iznešena je neistina o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koju želimo demantirati.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nikada se nije bavio islamofobijom u Rusiji niti je mogao ustanoviti da li je ima ili nema. Ambasador Rusije tokom razgovora s reisu-l-ulemom, 3. decembra 2009. godine, je kazao da u Ruskoj Federaciji nema islamofobije. To nije kazao ni ustanovio Rijaset, kako to neodgovorno prema javnosti i istini tvrdi urednica Oslobođenja, koja podmeće Islamskoj zajednici tuđe riječi i navode. Islamska zajednica ne spori iznošenje argumenata, ličnih komentara i kritika o njenom radu, ali ne može prihvatiti iznošenje neistina i pripisivanje autorstva Islamskoj zajednici tuđih riječi i stavova, što se u ovom slučaju čini.

Radi istine treba kazati da je susret reisu-l-uleme s ambasadorom Rusije, susreti s ambasadorima su dio njegovih redovnih aktivnosti, održan u Kabinetu reisu-l-uleme, što je mnogo uži pojam od Rijaseta. Zašto je baš taj susret, održan 3. decembra, tek sada zavrijedio pažnju urednice Oslobođenja i u fokusu je njenih opservacija? Zar naše društvo nema drugih važnijih i životnijih tema nego što je Islamska zajednica, pa se u fokus, s povodom ili bez njega, stavlja susret star 18 dana?

Fenomen islamofobije nije izum Islamske zajednice u BiH, njome se, prije svega, ozbiljno i sistematično bave vrlo meritorne međunarodne vladine i nevladine organizacije u kontekstu ljudskih prava i sloboda, posebno borbe protiv ksenofobije, diskriminacije i eliminiranja predrasuda i mržnje prema drugom i drugačijem, u ovom slučaju muslimana i njihove zaštite od diskriminacije, ponižavanja i vrijeđanja njihovih vrijednosti i institucija.

Islamska zajednica nije ničiji lični interes, nego Zajednica općeg dobra o čemu svjedoči vrijeme i njena povijest, kaže se u reagiranju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.