A+ A A-

Obilježena Nova hidžretska godina u džematu "Bosna" u Beču

Džemat "Bosna" iz Beča je jučer (17.12. 2009. godine) imao veliku čast, da povodom obilježavanja Nove hidžretske 1431. godine pred svim prisutnim džematlijama izvede lijep program uz prisustvo TV reportera koji je uz dogovor sa Ishak ef. Ahmetovićem, vjeroučiteljem u srednjim bečkim školama, došao direktno sa državne austrijske televizije da snimi ovaj program. Foto reporter državne TV ORF, gosp. Ernst je snimao  kompletan program u džematu "Bosna" počevši od jacijskog ezana kojeg je proučio 12-godišnji Anis Mujkić, pa sve do zadnjeg obraćanja svim prisutnima od strane Ishak ef. Ahmetovića. Osim obraćanja Ishak ef. povodom ovog događaja, prisutni su imali priliku da poslušaju i milozvučno učenje iż sure Ja-Sin, od strane dva brata Anisa i Emira Mujkića, čiji roditelji vode porijeklo od Brčkog. Dok je prijevod jednog dijela onoga što su oni proučil na njemački jezik, svim prisutnima kao i za kameru državne austrijske TV ORF  pročitao devetogodišnji Ajanur Mahmić, čiji roditelji porijeklo vode iz Bužima.

Nova-godina-Bosna-Bec

Najmlađi bošnjački hor na području Austrije, hor džemata "Bosna" je isto tako za sve prisutne  na ovom programu izveo i poznatu ilahiju "Ya Mustafa"i to na engleskom jeziku od autora Sami Yusufa, što je mnogima bilo zanimljivo čuti da naša  djeca ovoga vakta, od danas mogu izvoditi ilahije i na engleskom jeziku. Predsjednik džemata Dževad Majdančić je na kraju samog programa, reporteru austrijske državne TV ORF gosp. Ernstu, poklonio jedan Kura´an sa prevodom na njemački jezik i pozvao ga da i u buduće posjeti ovaj džemat i bude gost na druženjima koja džemat "Bosna" često organizuje.

Sve prisutne džematlije su na kraju napravile zajedničku fotografiju na kojoj je pozirao i sam reporter državne austrijske TV ORF, koja će im ostati dugo u sjećanju, da su oni kao članovi ovog džemata bili posjećeni od strane državne austrijske televizije u povodu obilježavanja nove 1431 h.g. i da će za to imati kasnije piliku, da taj snimak lično pogledaju i na svojim TV ekranami kod kuće.

 

Priredio: Ishak ef. Ahmetović