A+ A A-

Saopćenje za javnost IZ Bošnjaka u Švicarskoj

Znak-IZSavjet Glavnog imama IZB u CH, na svojoj redovnoj sjednici održanoj u Zurichu 14.decembra tekuće godine, raspravljajući o novonastaloj situaciji nakon referenduma o zabrani izgradnje munara u Švicarskoj, izdaje sljedeće

 

 Saopćenje za javnost

 

Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj izražava svoju šokiranost, zabrinutost i ogorčenje rezultatom referenduma o zabrani gradnje munara u Švicarskoj.

U svjetskoj pravno-političkoj praksi referendum se smatra sinonimom demokratije. Ipak, u ovom slučaju, referendum u direktnoj demokratiji se pokazao kao najbolji primjer mogućnosti njegove zloupotrebe. U veoma kratkom periodu se osjećaju njegove posljedice, dok u budućnosti one mogu biti nesagledive kako u međunarodnim tako i u međureligijskim odnosima u svijetu.

Demokratičnost društva se mjeri odnosom  prema manjinama i njenim pravima u samome društvu.  Muslimanska manjina u švicarskom društvu broji oko 5% od ukupnog broja i uživala je određena prava i zaštitu sa tendecijom rasta. Referendum od 29.11.2009. muslimanskoj manjini je donio strah, zabrinutost i neizvjesnu budućnost. Pravo na slobodu vjeroispovjesti kao jedno od osnovnih ljudskih prava muslimanima Švicarske je ovim referendumom uskraćeno ili u najmanju ruku reducirano.

Neslaganje švicarske Vlade i Parlamenta sa pokretanjem i rezultatima referenduma je za svaku pohvalu, ali to ne umanjuje našu zabrinutost činjenicom da je čak 57,5% građana Švicarske podržalo jedan ovakav diskriminacijski akt. Mi Bošnjaci, imamo svježe sjećanje, svjedoci smo i žrtve ideologije čiji su se principi zasnivali, između ostalog, i na negiranju prava na postojanje vjerskih simbola i objekata. U ime takve ideologije nad nama je učinjen genocid.

U ime naše želje da se to nikada i nikome više ne desi, pozivamo sve demokratske snage Švicarske, Europe i svijeta da učine sve kako se nešto slično ne bi ponovilo nigdje i nikada više.

Pozivamo muslimane Švicarske da pokažu dostojanstvo i sabur i da zajedno sa svim demokratskim snagama Švicarske, demokratskom i pravnom procedurom zaštite svoja i prava drugih. Ovim aktom nisu ugrožena samo prava muslimana nego i ugled švicarskog društva, države kao i sami principi demokratije, suživota i međusobnog poštovanja i tolerancije.

Pozivamo muslimane Švicarske da se aktivnije uključe u prezentiranje vrednota Islama. 

Neka rezultat referenduma nikako ne bude povod zatvaranja, getoiziranja i postavljanja barijera prema komšijama, pripadnicima drugih vjeroispovjesti i drugačijih svjetonazora, kaže se u saopćenju za javnost Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj koje su potpisali glavni imam Ibrahim Husanović i predsjednik Mirsad Mujadžić.