A+ A A-

Obilježeno 10 godina Vojnog muftijstva

Sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH obilježena 10. godišnjica Vojnog muftijstva u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je i predstavljen desetogodišnji rad muslimanske službe u vojsci BiH. Svečanosti je pored reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i ministra odbrane BiH Selme Cikotića prisustvovao i veliki broj članova vojno-diplomatskog kora te predstavnika međunardnih vojnih snaga.

10-god-voj-muft

Tom prilikom prisutnima se obratio i reisu-l-ulema  koji je između ostalog rekao:

- Svi mi iz rata nosimo svoj bol i svoje rane. Ali, želim ovom prilikom čestitati u ime Islamske zajednice i muslimana Vojnom muftijstvu, vojsci, oficirima i vojni­cima te Ministarstvu odbra­ne, koji su najbolja i najsre­tnija postmirovna priča u BiH, iako se to od njih na­jmanje očekivalo. Uspjeli su u tome i uz pomoć svojih pr­ijatelja iz svijeta - rekao je reisu-l-ulema ef. Cerić.

Tokom svečanosti pri­znanja i zahvalnice uručene su i predstavnicima vjerske službe NATO-a, katoličke službe u OSBiH, direktoru Gazi Husrev-begove medr­ese te brojnim institucijama i pojedincima zaslužnim za rad Vojnog muftijstva.

Tom prilikom promoviran je i zbornik radova „Imamska služba u vojsci". Riječ je o autorskim radovima nastalim povodom istoimenog skupa održanog u aprilu ove godine. U ovim posvećena je pažnja ulozi imama u vojnom okruženju kroz historiju da posebnim osvrtom na osmanski i austrougarski period, zatim na period između dva svjetska rata te na period od završetka Drugog svjetskog rata  pa do danas. Među brojnim autorima ovih radova nalaze se: reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, Husein Kavazović, doc. dr. Zuhdija Hasanović, Osman Lavić, prof. dr. Enes Durmišević, prof dr. Ismet Bušatlić, Zijad Ljevaković, vojni muftija Ismail Smajlović, mr. don Tomo Knežević, Lazar Lazarević, mr. Husejin Omerović, Warner Buckel i dr. Nedžad Grabus.

Urednik zbornika mr. Muharem Omerdić kazao je da je riječ o teksto­vima koji zaslužuju dalja is­traživanja, a pri tome je podvu­kao rad "Imami u vojnim forma­cijama od 1918. do 1945." pro­fesora Bušatlića.

Generalni sekretar Rijaseta IZ-a u BiH Muhamed Salkić re­kao je da je ovo značajan zbor­nik dokumenata i historijske istine o tome kako je vršena vjerska služba u vojsci, naročito muslimanske komponente, od Osmanske carevine, preko Austro-Ugarske, Kraljevine Jugo­slavije, SFRJ do današnje Bosne i Hercegovine. S obzirom na iskustva svršenika Medrese iz Ju­goslavije, naglasio je Salkić, Rijaset je intenzivno radio na to­me da osigura muslimanima, pripadnicima armije, potpuno primjenjivanje vjerskih prava.

- To je nama u Islamskoj za­jednici bio dodatni motiv da se mobiliziramo na ostvariva­nju vjerskih prava u armiji, re­kao je on.

Vojno muftijstvo osno­vano je 1999, kada je IZBiH potpisala protokol s ta­dašnjim Federalnim ministarstvom odbrane, i od ta­da djeluje prema važećim svjetskim i evropskim standardima.