A+ A A-

Novi direktor Vakufske direkcije

Senajid-ZajimovicOd 01.12. 2009. godine sa radom je počeo novimenovani direktor Vakufske direkcije mr. hfz. Senajid Zajimović. U kratkom razgovoru, osvrnuvši se na svoj novi angažman, on nam je izjavio: 

  • - Direktor Vakufske direkcije prije mene bio je uvaženi Nezim Halilović Muderris. Čovjek koji je reaktivirao rad Vakufske direkcije i koji je doprinio da se o vakufima počne ozbiljnije razmišljati. Za njegova mandata se mnogo toga uradilo. Ja ću nastaviti tamo gdje je on stao i dati sve od sebe da Direkcija bude adresa dostojnog zaštitinika i promotora vakufa u BiH, kazao je Zajimović.

Kao glavne ciljeve u svom budućem radu naveo je da će raditi na identifikaciji i uknjižbi vakufske imovine u BiH i dijaspori, zatim na revitalizaciji i zaštiti vakufskih objekata i imovine, promoviranju novih uvakufljenja i investiranju u postojeće vakufe te da će posebnu pažnju posvetiti povratu oduzete vakufske imovine - restituciji.

U prilogu dostavljamo i nekoliko detalja iz biografije novoimenovanog direktora Vakufske direkcije:

 OBRAZOVANJE

Senajid Zajimović rođen je 20.03.1969. godine u Matuzićima kod Doboja. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tokom školovanja u medresi dva puta je proglašen učenikom generacije i učestvovao na međunardnom takmičenju učača Kur`ana u Mekki. U toku školovanja u medresi za devet mjeseci stekao naziv "hafiz Kur'ana". Odlazi u Tunis  1989. godine radi učenju arapskog jezika, a 1990. godine se upisuje na Institut za učenje arapskog jezika u Rijadu. Studirao je u Hašemijskoj Kraljevini Jordan na Šeriatskom fakultetu Jordanskog Univerziteta, odsjek islamsko pravo i metodologija islamskog prava i sa prekidom od 18 mjeseci zbog angažmana u odbrambenom ratu u BiH, fakultet završava 1997. godine.  Iste godine i na istom univerzitetu upisuje postdiplomski studij. Magistrirao je 2000. godine na Šeriatskom fakultetu jordanskog Univerziteta, odsjek "Islamsko pravo i metodologija islamskog prava" na temu "Stav islamskog i međunarodnog prava po pitanju korištenja (služenja) međunarodnim, državnim i privatnim vodama u svrhe pića i navodnjavanja". 

RADNO ISKUSTVO

Radio je kao imam u džematima Lepenica i Jevadžije u Medžlisu IZ Tešanj. U periodu od 2001. do kraja 2002. godine radio je na mjestu asistenta na predmetu kiraet na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici. U istom periodu u Zenici obnaša funkciju šefa ureda „Human Appeal", organizacije koja se bavi brigom o jetimima. Od juna 2002. do jula 2003. godine zapošljava se u Humanitarnoj organizaciji i edukativnom centru „Ibnul-Mubarek" sa sjedištem u Tešnju na mjestu direktora. Od prvog septembra 2003. godine do 31.01. 2006.godine redovni je profesor u medresi "Osman ef. Redžović" u Čajangradu u Visokom na predmetima hadis, ahlak i konverzacija arapskog jezika. Od 01.02.2006. godine obavljao je dužnost pomoćnika direktora medrese "Osman ef. Redžović".

Učesnik je brojnih simpozijuma i tribina na temu društvenih i političkih problema u BiH. Učestvovao je na desetine stručnih seminara u zemlji i inostranstvu. Aktivno govori arapski jezik i veoma dobro se služi engleskim jezikom. Do sada je na našem jeziku objavio četiri autorska djela i osam prijevoda sa arapskog jezika. Aktivno je pisao i piše za domaće islamske časopise. Do sada je objavio oko 60 članaka na našem jeziku i pet članaka na arapskom jeziku.