A+ A A-

Autobusi sa hadžijama stigli u Tursku

kaba-1Dolaskom u grad Nevšehir na jugu Turske, naše hadžije koje su na hadž išle kopnenim putem završile su još jedan dio puta prema Bosni i Hercegovini. U ovom gradu je i predviđeno prenoćište kako bi se hadžije malo odmorile. Sutra u popodnevnim satima planiran je nastavak puta prema Istanbulu.

Hadžije koje su put Mekke putovale avionom vrijeme provode u Mekki gdje su organizirane razne aktivnosti. Danas su u haremu Kabe boravile i muške i ženske hadžije gdje je ujedno i obavljen džuma namaz. Za sutra su planirane posjete pećinama Sevr i Hira te Mini, Arefatu i Muzdelifi. Povratak je planiran letovima iz Džede 6. i 7. decembra kada će biti dva leta te 8. i 9. decembra kada je planiran po jedan let.

Prema riječima Nezima Halilovića, zamjenika glavnog vodiča, zdravstveno stanje hadžija je dobro i nije bilo nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema, a važno je istaknuti da ove godine kod naših hadžija nije zabilježen nijedan smrtni slučaj niti da je bilo slučajeva zaraze visurom Nove gripe.