A+ A A-

Saopćenje za javnost IZBNJ povodom referenduma u Švicarskoj

logo-igbdReagirajući na rezultate referenduma održanog u Švicarskoj 29.11.2009. godine povodom izgradnje munara na džamijama švicarskih muslimana, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je izdala saopćenje za javnost u kojem se kaže:

 

Uvežana gospodo,

Poštujući principe slobodnog demokratskog izražavanja i djelovanja, IZBNJ izražava svoju duboku zabrinutost i razočaranost o još uvijek slabim pravnim ali i demokratskim instrumentima o zaštiti ljudskih i vjerskih prava i sloboda nacionalnih i vjerskih manjina u Evropi.

Rezultati Referenduma u Švicarskoj koji je održan 29.11.2009 o pitanju izgradnje minareta/munara na džamijama na kojem je 57 % birača glasalo protiv, je pokazao svu poroznosti i slabost jednog nacionalnog i državnog Ustava. Politička uslovljenost koja je ovaj put tretirala vjerske simbole jedne vjere, kao najsenzibilnije pokazatelje vjerske i kulturne tradicije, pokazala je, da je u Evropi još uvijek moguće razvijati negativnu klimu prema drugom i drugačijem, što nas posebno zabrinjava.

Kao Bosanski muslimani, Bošnjaci, koji imaju bosansko iskustvo suživota sa drugim nacijama i vjerama, ali i koji su preživjeli genocid u Evropi krajem 20. vijeka, o pitanju vjerskih sloboda imamo moralnu i svaku drugu obavezu da dignemo svoj glas protiv svake vrste diskriminacije po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

IZBNJ, kao institucionalni vjerski predstavnik muslimana Bošnjaka u Njemačkoj, ima pravo da od politički odgovornih ljudi u EU, zatraži zaštitu ljudskih i vjerskih prava i sloboda muslimana u zemlji članici EU. U našoj zabrinutosti razmišljamo i o mogućem negativnom „domino efektu" u drugim zemljama članicama Evropske unije, ako se rezultati referenduma ne ospore u Evropskom parlamentu, čime bi došlo do direktnog narušavanja prava vjerskih manjina zagarantovanih u svim nacionalnim ustavima i konvencijama o ljudskim pravima.

IZBNJ smatra da se rezultatima Referenduma radikalizuje politička scena u Švicarskoj što ima veoma negativan utjecaj i na ostale zemlje Zapadne Evrope. Ne samo da je Švicarska ovim činom izgubila ugled u svijetu, a posebno muslimaskom, već je Švicarska pokazala krizu svog nacionalnog i vjerskog identiteta te nemogućnost da se nosi sa izazovima procesa globalizacije. Švajcarska je do sada bila veoma prijatno prebivalište svih muslimana i mi se nadamo da zadnji pokazatelji društvenog raspoloženja prema muslimanima neće bitno uticati na sigurnost muslimana u Švajcarskoj, kaže se u saopćenju za javnost koje je potpisao muftija IZBNJ Mustafa ef. Klanco.