A+ A A-

Europska unija zabrinuta zbog žigosanja islama

 

eu_flagEvropska unije je u ponedjeljak izrazila žaljenje zbog švicarskog izglasavanja zabrane gradnje minareta i nije skrivala zabrinutost za posljedice odluke koja se u muslimanskom svijetu može smatrati žigosanjem islama.

"Ne bi trebalo stvarati osjećanje da se žigoše jedna religija, u ovom sklučaju islam", ocijenio je francuski ministar za imigracije Eric Besson po dolasku u Bruxelles na sastanak s kolegama iz EU, prenio je AFP.

Švedsko predsjedništvo je ocijenilo kako je "neobično" da se takvo pitanje stavi na referendum.

"Švicarci imaju odličan sistem narodnih konsultacija, ali se on ponekad koristi na loš način, kao u ovom slučaju", ocijenila je švedska ministrica zadužena za integracije Nyamko Sabuni.

"Nema problema između muslimana i Evropljana u Evropskoj uniji. Muslimani su Evropljani, naglasila je mlada ministrica afričkog porijekla.

"Ne vidim koji problem Švicarci misle riješiti s tim referendumom", dodala je ona.

Švicarska ministrica pravosuđa Evelyne Widmer-Schlumpf je po dolasku u Bruxelles kazala: "Objasnit ću našim partnerima da to nije glasanje protiv muslimanske religije, nego samo protiv minareta", izjavila je ona.

"Mi u Švicarskoj poštujemo slobodu vjerovanja", kazala je ona. Widmer-Schlumpf je ipak priznala da ovo glasanje "nije dobar znak poslan iz Švicarske".

"Uvjerena sam kako se može objasniti da je to naša demokratija u kojoj imamo mogućnost da glasamo", ocijenila je ona.

Eric Besson je odbio da ocjenjuje "suverenu" odluku Švicaraca.

"U Francuskoj pitanje minareta spada u urbanizam. To nije politička tema i ja ne želim da to postane politička tema", zaključio je on.

(FENA)