A+ A A-

Švicarci zabranili gradnju munara

svicarska-munare-referndumŠvajcarci su se u nedjelju (29.11.) na referendumu izjasnili za zabranu izgradnje novih minareta. 57,5 odsto glasača glasalo je ZA zabranu, pokazali su konačni zvanični rezultati. Od ukupno 26 kantona 22 su glasala ZA.

Ovu "građansku inicijativu" pokrenula je populistička partija ekstremne desnice Demokratska unija centra (UDC), u ime "zaustavljanja islamizacije" Švajcarske i odbrane njenog hrišćanskog identiteta.

Desničarske stranke, predvođene Švajcarskom narodnom partijom, minarete smatraju simbolom militantnog islama, a ranije su već organizovale kampanje protiv imigranata pozivima da „crne ovce" napuste zemlju.

 

Desničarima uspjelo

Pobornicima zabrane gradnje minareta u Švajcarskoj uspjelo je da dobiju većinu za svoju inicijativu, a analitičari smatraju da će Švajcarska dobiti veliki spoljno-politički problem. Tek nedavno je okončan spor sa Sjedinjenim Američkim Državama oko neoporezovanog novca, koji američki građani pohranjuju u švajcarskim bankama. Još nije završen spor sa Libijom oko dvoje Švajcaraca koji ne mogu da napuste tu zemlju nakon što su u Ženevi nedavno uhapšeni Gadafijev sin i snaja. 

Privrednici smatraju da će zabrana gradnje minareta teško pogoditi švajcarsku ekonomiju pošto bi se uvrijedili bogati muslimani koji koriste usluge tamošnjih banaka, posjećuju mjesta za odmor i kupuju luksuznu robu švajcarske izrade.

Švajcarska vlada i parlament odbacili su inicijativu uz obrazloženje da krši ustav, vjerske slobode i tradiciju tolerancije po kojoj je zemlja poznata. Zabrinutost su izrazile i Ujedinjene nacije. Ali, grupa političara iz desničarske Narodne partije, najveće stranke u zemlji, i Federalne demokratske unije sakupila je dovoljno potpisa za referendum o inicijativi koja se protivi "islamizaciji Švajcarske".

 

Strah je loš savjetnik

Mnogi zvaničnici Švajcarske i borci za ljudska prava kritikovali su plakat za referendum na kome su minareti prikazani kao rakete koje se uzdižu iz švajcarske zastave, a pored je prikazana potpuno pokrivena žena.

Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili projekt. „Strah je loš savjetnik", upozorili su katolički sveštenici.

U Švajcarskoj živi 350.000-400.000 muslimana koji čine oko pet odsto ukupnog broja od 7,5 miliona stanovnika. U zemlji ima 200 islamskih hramova i samo četiri minareta, od kojih nijedan ne štrči iznad ostalih zgrada, niti služi za poziv mujezina na molitvu.

U Švajcarskoj već postoje četiri minareta i oni neće biti srušeni iako su građani Švajcarske prihvatili prijedlog.

(www.dw-world.de)