A+ A A-

Bajramske poruke reisa IZ u Crnoj Gori i Sandžačkog muftije

Čestitajući predstojeći Kurban bajram svim vjernicima, prigodnim bajraskim porukama su se obratili reisu-l-ulema islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić te Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

U bajramskoj poruci reisa IZ u Crnoj Gori se kaže: 

bajram-ilustracijaDraga i poštovana braćo,uvažene sestre,cijenjeni vjernici;

Esselamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu;
Pred nama je veliki islamski praznik (blagdan), Kurban-bajram ili Hadždžilarski bajram kako se kod nas još spominje. Pomenuo sam dva naziva koji nam ukazuju na dva značajna islamska propisa u sklopu ovog praznika.

Prvi propis je prinošenje žrtve, a riječ Kurban je izvedena iz osnove K_R_B, što označava bliskost, povezanost i prisan odnos. Ukratko to bi značilo da je Kurban simbol povezivanja čovjeka sa Bogom, približavanje čovjeka čovjeku, ili kratko kazano, Kurban je značajan lijek protiv individualizma i sveprisutne otuđenosti čovjeka. Kroz podjelu kurbanskog mesa razvija se osjećaj socijalne brige i suosjećanja, te nadograđuju dobri prijateljski i susjedski odnosi.

Drugi propis je hodočašće u Mekki gdje muslimani iz cijeloga svijeta obavljaju Hadždž što predstavlja petu temeljnu islamsku dužnost i vrhunac islamskog življenja, po čemu se ovaj bajram naziva i Hadždžilarski bajram. Kroz Hadždž, na kome prisusutvuju ljudi iz cijeloga svijeta, Islam demonstrira rušenje nacionalnih, jezičkih, rasnih barijera i pokazuje da je univerzalna vjera.

Kroz gore navedeno možemo reći da je Islam vjera koja ne poznaje razlike među ljudima. Ona zagovara pravdu, jednakost, solidarnost, dijalog i poštovanje.

Dragi vjernici, izbacimo ružan govor i sumnjičavost, jer mi ne znamo ko se, koliko i čime sve žrtvuje za dobrobit čovjeka, i gdje je kod njega sakriven trun vjere? Jer neko će na putu dobra žrtvovati svoj jezik, neko ruke, neko noge, nego pamet, neko mudrost, neko pero, neko imetak, neko odjeću, neko osmjeh, neko čast, neko položaj, neko zemlju, neko auto, itd.

Zato, ne smijemo donositi sud jedni o drugima, to može samo Pravedni Stvoritelj, stoga, požurimo i krenimo u borbu za dobro i korisno, za ono što će donijeti prosperitet i napredak svim ljudima sa kojima dijelimo tlo pod nogama i nebo nad glavom.

U ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i svoje lično ime, čestitam predstojeće bajramske dane, svim muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori riječima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Obraćajući se vjernicima u svojoj bajramskoj poruci, sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić je rekao:

Dođe nam i ovaj Bajram, iako nismo uspjeli da se potpuno odbranimo od diskriminacije i drugih nasrtaja na dostojanstvo, autonomnost i ravnopravnost Islamske zajednice. Pošto udar na pravni status Mešihata i napadi na džamije nisu dali planirane efekte, nastavilo se sa ugrožavanjem ostalih ustanova Islamske zajednice. Ovih dana Fakultet za islamske studije i Glas islama bili su pod oštricom diskriminacije od strane Ministarstva vjera.
Ipak, ono što uvećava bajramsku radost jeste moralni i duhovni kvalitet, kao i odlučnost uleme, studenata i učenika vjersko-prosvjetnih ustanova, te svih pripadnika Islamske zajednice na putu odbrane svojih vjerskih, kulturnih, nacionalnih i opšte-ljudskih vrijednosti. Oni su dokaz da je čovjek najveće bogatstvo.
Pozdravljamo pozitivne signale koje dobijamo od strane pojedinih dijelova vladajuće strukture, iako ih smatramo nedovoljnim. Čvrsto vjerujemo da je otvoren dijalog sa međusobnim poštivanjem jedini pravac na dobrobit svih.
Zato Bajram kurbana, to jest žrtve i Bajram hadža, to jest jedinstva, biće nam jaka inspiracija da nastavimo graditi jedinstvo, svjesni da su za to neophodni trud i žrtva, kako bi ljudska zajednica živjela u međusobnoj ljubavi, toleranciji i solidarnosti.
U tom svjetlu, svim pripadnicima Islamske zajednice i svim dobrim ljudima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN