A+ A A-

Koga finansira Ministarsvo vjera Srbije

logo_giZa ostvarivanje sardanje države sa crkvama i vjerskim zajednicama predviđeno je cijelih 250.000.000 dinara. Pitamo se gdje su te pare utrošene. Prema podacima Srpska pravoslavna crkva bi od Ministarstva vjera Vlade Srbije trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, odnosno po aktuelnom kursu oko 3,5 miliona eura.

Nakon nedavne odluke Ministarstva vjera da onemogući studentima  koji studiraju Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru konkurisanje za sredstva iz budžeta predviđena za pospješivanje vjerskog obrazovanja u Srbiji i koja je zbog svog diskriminatorskog sadržaja uznemirila bošnjačku javnost u Sandžaku, krenuli smo u istraživanje koliko se iz budžetskih sredstava izdvaja za Islamsku zajednicu, a koliko za Srpsku pravoslavnu crkvu.
Već godinama se spekuliše da vlasti u Srbiji od sredstava budžeta, kroz razne fondove i projekte, izdvaja velike količine novca za Crkvu, dok su ostale vjerske zajednice u podređenom položaju. Malo od tih podataka procuri u javnost i to kroz izvještaje koje su Vladine službe obavezne objavljivati, dok se najvjerovatnije najveća količina tih sredstava nikada i ne objavi. Nedavno smo iznenađeni podatkom koji je objavio dnevni list „Danas"  koji objelodanjuje navode da Crkva koristi ogromne sume novca iz državnog budžeta kroz razna ministarstva i fondove.
Prema tim podacima Srpska pravoslavna crkva bi preko Ministarstva vjera Vlade Srbije trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, odnosno po aktuelnom kursu oko 3,5 miliona eura. Ova državna dotacija namijenjena je, kako se navodi, za unapređenje crkvenog obrazovanja, poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva, crkvene kulturne i graditeljske aktivnosti. Prema podacima Ministarstva vjera, SPC ima 2.863 sveštenika i 1.461 monaha i monahinju. Od toga 1.962 sveštenika i 1.065 monaških lica živi u Srbiji, što znači da građani Srbije, među kojima su i muslimani, kao i drugi, svojim sredstvima ne samo da finansiraju crkvene aktivnosti u zemlji, već i van svoje države.
Ono u šta se možemo uvjeriti uvidom u budžet Republike Srbije za 2009. godinu je podatak da su ta sredstva mnogo veća. „Danas" otkriva da je rebalansom budžeta Ministarstvu vjera za tri programa sa sedam projekata, uključujući i sredstva opredijeljena za Nacionalni investicioni plan i finansiranje potreba Ministarstva, odobreno 748,83 miliona dinara. To predstavlja 0,10 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije. Programski dio, što znači linija 481 za dotacije nevladinim organizacijama i Nacionalni investicioni plan, iznose 569,65 miliona dinara. Navedena sredstva raspoređuju se svim crkvama i vjerskim zajednicama prema učešću u stanovništvu Srbije iskazanom prema posljednjem popisu iz 2002. godine - tvrde u Ministarstvu vjera.
Međutim, na sajtu Parlamenta Srbije otkrivamo da je budžetom predviđena još veća suma novca, i to u ukupnom iznosu  od  822.482.000 miliona dinara, što je skoro deset miliona eura.
Od te sume za pomoć vjerskim i drugim posebnim zajednicama predviđeno je 770.800.000 dinara. Ono što zabrinjava jeste da je veliki dio tog novca predviđen za razne fondove koji  bi trebali da podstaknu međureligijskom dijalogu, afirmaciji vrijednosti vjere suživota, očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta itd. 

  • Za ostvarivanje sardanje države sa crkvama i vjerskim zajednicama predviđeno je cijelih 250.000.000. Pitamo se gdje su te pare utrošene?! Da li je zakonodavac imao na umu saradnju samo SPC sa državom, ili je tu trebalo zastupiti sve crkve i vjerske zajednice. U Islamskoj zajednici saznajemo da nikada nije bilo konkretnih, pa ni formalnih aktivnosti na poboljšanju te saradnje, a kamoli finansijske podrške za pospješivanje iste za koju je predviđena ovoliko velika suma novca.

Čelnici Islamske zajednice su u mnogobrojnim izjavama upozoravali da vlasti u Srbiji finansiraju paravjersku tvorevinu nastalu sa ciljem uništenja ustanova Islamske zajednice. Pitamo se da li je Ministarstvo vjera kroz ovaj fond osnovalo i održava tvorevinu nastalu zadnjih godina.

  • Budžet predviđa cijelih 60.000.000 dinara za unapređenje vjerske kulture, vjerskih sloboda i tolerancije.
  • Dotacije nevladinim organizacijama su 60.000.000.

U koju je to kulturu utrošen taj novac? Da li se kultura tolerancije praktikuje sam sa sobom, kako radi Ministarstvo vjera, ili je potrebno toleranciju i suživot ostvariti sa nekim ko je različit i drugačiji.
U Islamskoj zajednici saznajemo da nikada nije bilo nikakvih sredstava iz budžeta predviđenih u ovu svrhu, pa ni najmanji procenat proporcijalno broju stanovnika, kako tvrde u Ministarstvu vjera da dijele sredstva.

  • Za zaštitu vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta budžet predviđa sumu od 190.000.00 dinara. Izgleda da je Ministarstvo vjera Ministarstvo Crkve i da ni jedan dinar ne izdvaja na ime očuvanja drugih kultura i nacionalnih identiteta.
  • Vjersko obrazovanje 185.000.000

Srednjoškolsko obrazovanje 110.000.000   

  • Dotacije nevladinim organizacijama 110.000.000
  • Visoko teološko obrazovanje 75.000.000 Dotacije nevladinim organizacijama 75.000.000
  • Pomoć za gradnju, održavanje, hitne sanacije i rekonstrukciju hramova u nerazvijenim područjima 160.800.000
  • Dotacije nevladinim organizacijama 160.800.000
  • Pomoć sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji 55.000.000
  • Dotacije nevladinim organizacijama 55.000.000
  • Pomoć sveštenicima, monasima i vjerskim službenicima u pograničnim i ekonomski nerazvijenim područjima i radi regulisanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje 120.000.000
  • Dotacije nevladinim organizacijama 120.000.000

Pored ovih stavki u Budžetu je predviđeno i ulaganje kroz Nacionalni investicioni plan pod stavkom „Nefinansijska imovina" koja se finansira iz Nacionalnog investicionog plana.
Zanimljivo je spominjanje nevladinih organizacija koje kroz budžet Ministarstva vjera uzimaju ogromne sume novca, veće od bilo kojih vjerskih zajednica u državi. Nigdje se ne spominje djelatnost tih organizacija, struktura, mjesto, ali se zna da se kroz njih finansiraju neke nama nepoznate aktivnosti.
Dok za takve ima novca, za tradicionalnu vjersku zajednicu kakva je Islamska zajednica uskraćuju se sva sredstva. 
Dok Ministarsvo vjera finansira projekte van države, po svim srpskim zemljama, kako ih nazivaju, u Srbiji se ulaže na razbijanju jedinstva muslimana i formiranju pratvorevina. 
Dok se za monahe i sveštenike SPC izdvajaju ogromna sredstva za plate i doprinose, imami, profesori Medrese, Fakulteta i ostali vjerski službenici su prepušteni sami sebi.  Za njih nema sredstava iz budžeta ove države.
Dok se iz budžeta, tj. i od naših para finansiraju škole i duhovne akademije, gdje god ima srpkog naroda, za studente muslimane nema pomoći, osim uslovljene izdajom.
Diskriminacijom nad muslimanima i Islamskom zajednicom bavit ćemo se i u narednim brojevima.

 (www.glas-islama.info)