A+ A A-

Obavljena dženaza tešanjskom imamu Abdulah ef. Hadžiću

Jučer (19.11.2009. godine) poslije ikindije namaza u džematu Novo Selo obavljena je dženaza rahmetli Abdulahu ef. Hadžiću, dugogodišnjem imamu ovog džemata koji je sa te dužnosti i penzionisan, a na ahiret je preselio u utorak 17.11.2009. godine u 77. godini života.

Prije ikindije namaza imami Medžlisa IZ-e Tešanj su u džamiji ovog džemata proučili kolektivnu hatmu nakon čega je dovu proučio Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Dzenaza-Tesanj-Abdullah-ef-Hadzic

Nakon najave za nijet dženaze mjesnog imama Emira ef. Hodžića, dženazu rahmetli babi klanjao je najstariji sin Muharem ef. koji živi i radi u Sarajevu.

Prema želji rahmetli Abdulaha ef. prisutnima se prigodno obratio sin Mustafa ef. koji živi i radi u Njemačkoj.

U ime Reis-l-uleme, organa i ustanova IZ-e u BiH i svoje lično ime prisutnima se obratio Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, govoreći o liku i djelu rahmetli Abdulah ef. Hadžića kao dugogodišnjeg pregaoca na putu Islama, naznačivši da o njemu i njegovom djelu "najbolje govori vaše prisustvo u ovolikom broju" .

Najmlađi sin Ibrahim ef., koji živi i radi u Švicarskoj zahvalio se prisutnima na prisustvu dženazi i zamolio ih da halale njegovom rahmetli babi.

Pored izuzetno velikog broja džematlija koji su duboko cijenili i poštovali dugogodišnji uporad, strpljiv i nadasve plodonosan rad rahmetli Abdulah ef. dženazi su prisustvovali brojni imami kolege, glavni imami, muftije (zenički, banjalučki i travnički), profesori medresa ("Behrambegove" medrese iz Tuzle koju je i rahmetli Abdulah ef. završio, "Gazi Husrev-begove" medrese iz Sarajeva) i drugi visoki zvaničnici IZ-e (hafiz dr. Halil ef. Mehtić - profesor na IPF u Zenici, dr. Šefik Kurdić - profesor na IPF u Zenici,  Zijad Ljevaković - direktor GHM, dr. Enes Ljevaković - profesor na FIN-a u Sarajevu, predsjednik Glavnog odbora Ilmijje BiH Muharem Hasanbegović, sabornik Samir dr. Hundur i drugi).

(www.iz-tesanj.ba)