A+ A A-

Čestitka muftije Zukorlića povodom Dana Sandžaka


muftija_muamer_zukorlic_125x83Bošnjaci Sandžaka prolaze kroz težak period. Suočavaju se sa brojnim problemima i izazovima na putu rješavanja otvorenih pitanja važnih za očuvanje nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta. Svjedoci smo napada na vjersko, nacionalno i političko jedinstvo, što predstavlja ključnu opasnost za budućnost sandžačkih Bošnjaka.

Dan Sandžaka je važan povod da zastanemo i razmotrimo našu realnost u cilju iznalaženja puta između istorijskih i tradicionalnih postulata legitimnosti naših ciljeva i stvarnosti objektivnih i drugih prepreka.

Svo proteklo vrijeme potvrdilo je etičke i pacifističke kapacitete ovog naroda, što mu daje za pravo da ima svoje mjesto u ovom dijelu Evrope ravnopravno sa ostalima.

Baš onako kako su u nemogućim uslovima Bošnjaci Sandžaka preživjeli dvadeseto stoljeće, ovaj period obilježiće izgradnja nacionalnih institucija, što će potvrditi da Bošnjaci posjeduju visokosposobne pojedince koji znaju organizovano artikulisati svoje personalne sposobnosti.

U tom smislu, svim građanima ove regije čestitam Dan Sandžaka.

 

Predsjednik Mešihata   

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić