A+ A A-

Završen prvi Svjetski halal forum u Europi

WHFEuropeDanas se završava dvodnevni World Halal Forum (WHF) Europa koji je organiziran u Hagu, Holadnija - prvi put ovaj forum se organizira izvan Malezije - s ciljem da se osvrne na ogroman potencijal halal tržišta u europskoj regiji. Forum je organiziran u Svjetskom kongresnom centru u Hagu a organizator je malezijska kompanija za istraživanje i komunikaciju Kaseh Dia. 

Halal forum je privukao pažnju učesnika iz vodećih industrijskih zemalja (33 zemalje EU), jugoistočne Azije, Afrike, Bliskog Istoka, SAD i Australije. Svjetski halal forum očekuje da se otvori put za bolje razumijevanje i prihvaćanje halal industrije u svijetu.

 U skladu s temom "Halal potencijal - Regionalni Fokus", WHF Europa osvrnuo se na poslovne perspektive, ali isto tako, rješavanje pitanja i problema vezanih za industriju.

Forum je bio podjeljen u nekoliko sesija na kojim se govorilo o svjetskom halal tržištu i europskom halal tržištu, halalu kao industrijskom izazovu, o pitanjima lanaca nabavke, dobrobiti životinja i obrednog klanja, te o halal certificiranju i ulozi pravnih regulativa.

Osnivač i direktor, World Halal Forum, Jumaatun Azmi na otvorenju ovog skupa je rekla: "Rezultat foruma će bit rezolucija koja će omogućiti halal industriji, posebno u Europi, da ostvariti svoj puni potencijal."

Jumaatun vjeruje da će se na WHF Europa uvidjeti stvarne mogućnosti halal industrije i dati jasnije perspektive za biznis, potrošače, muslimane i druge nosioce ekonomskih politika.

Među istaknutim govornicima bili su reisul-ulema, dr. Mustafa-ef. Cerić i član Vijeća za dobrobit životinja na farmama Velike Britanije, dr. Michael Appleby.

Reisul-ulema, dr. Mustafa-ef. Cerić govorio je o temi „Koncept halala: Rastući značaj u današnjoj ekonomiji". On je u svom obraćanju rekao: „Drago mi je što kroz projekt halal industrije koji je krenuo iz Malezije, muslimani shvatili da umjesto pukih potrošača moraju biti proizvođači dobara, koje može koristiti svaki čovjek bez obzira na vjeru, naciju i rasu, jer halal industrija nije namjenjena samo za muslimane nego za sve one koji vjeruju u moralne odnose među ljudima i organsku hranu na halal principu. Taj princip podrazumijeva da se ni od koga ne oduzima ono što je njegovo i da se maskimalno poštuje tuđe pravo. Na tom principu muslimani proizvode moralnu i materijalnu vrijednost halal hrane."

U okviru foruma organizirana je svečana dodjela certifikata za članstvo u IHI Alliance (International Halal Integrity Alliance) Agenciji za certificiranje halal kvalitete BiH koja je postala punopravni član ovog međunarodnog udruženja čija uloga je da koordinira aktivnostima na svjetskom halal tržištu u oblasti halal certificiranja i razvijanje međusobne suradnje. Direktoru Agencije, Amiru Sakiću, certifikat za članstvo je uručio gospodin Darhim Hašim, izvršni direktor IHI Alliance.

 U 2009. godini u Europi živi oko 51,2 miliona muslimana što čini rast od 140% u zadnjoj dekadi. Europa predstavlja 3,2% od ukupnog boja muslimanske populacije ali konzumira 10,2% od ukupne proizvodnje halal hrane što znači da ovo rastuće tržište ima ogroman potencijal. Tržišna vrijednost europskog halal tržišta procjenjuje se na 47 milijarde eura godišnje.

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete