A+ A A-

Laži o Islamskoj zajednici su za Ginisovu knjigu rekorda

Služba za odnose s javošću reagirala je na sadržaje emisije „60 minuta" od 9. novembra 2009. Godine. U reagiranju se kaže:

60_minutaU tematskoj emisiji Federalne televizije ekskluzivno posvećenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, posvećeno je, kao nijednoj vjerskoj zajednici na ovim prostorima, rekordno vrijeme, više od 60 minuta, za isnošenje brojnih neistina, optužbi i kleveta o Islamskoj zajednici i njenim organima, što bi možda po obimu i kvalifikacijama moglo ući u Ginisovu knjigu rekorda.

Trebalo bi mnogo više od 60 minuta da se demantiraju sve neistine i laži iznesene o Islamskoj zajednici, međutim jasno je da Federalnu televiziju i uredništvo ove emisije ne sprečavaju nikakvi demantiji, niti ih interesira istina u realiziranju svoga cilja za koji su sva sredstva dozvoljena. Kako drugačije objasniti ponavljanje laži o krađi pola munare u Srebrenici koju je demantirao Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici još 28. 09. 2009. godine.

U arsenalu prljave kampanje protiv Islamske zajednice, kao zaštitini znak emisije, iznesene su neistine o nošenju armanijevog džubeta, o namjeri podjele BiH, o krađi pola milona maraka od Gradske džamije u Bihaću, o brutalnoj zloupotrebi Sabora, zaštiti mafije, podjeli BiH i brojne druge gnusne konstrukcije.

O jeziku i nekulturi dijaloga, mržnji i netrpeljivosti koja izvire iz emisije javnog servisa i primtivnih kvalifikacija kojima se obilato rasipaju urednik i novinari izlišan je svaki komentar, a svaka diskusija na tako primitivnim osnovama je ispod ljudskog dostojanstva i uljuđenih standarda javne komunikacije.

Pozivanje na zakonske odredbe i profesionalne standarde i kodekse u cilju osiguravanja minimuma objektivnosti i profesionalnosti u komunikaciji sa Federalnom televizijom i emisijom „60 minuta" pokazalo se potpuno besmislenim.