A+ A A-

Predata Menšura reisu Rifatu ef. Fejziću

predaja-mensure-crna-goraU amfiteatru Podgoričke medrese, dana 15.11.2009. godine u 11 sati, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je položio zakletvu i primio Menšuru za naredni šestogodišnji mandat.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je položio zakletvu pred tijelom koje ga je izabralo 25.07.2009. godine i Odborom za predaju Menšure. Izborno tijelo činili su članovi Sabora IZ, članovi Mešihata i vjerski autoriteti iz 14 Odbora IZ sa područja Mešihata.

Odbor za predaju Menšure bio je u sastavu: Mujdin ef. Miljaimi, dr. Gani Karamanaga, muftija Jusuf ef. Đoković, dr. Osman Hadrović, dr. Nermin Abdić i Redžep ef. Liković.

Ovaj svečani čin počeo je učenjem Kur'ana, profesora kiraeta u Medresi Rahman ef. Kačara, nakon čega je tekst Menšure na bosanskom jeziku pročitao glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović, a potom na albanskom jeziku glavni imam iz Bara i predsjednik Sabora IZ Mujdin ef. Miljaimi.

Nakon položene zakletve, Menšuru reisu Fejziću je predao Mujdin ef. Miljaimi, predsjednik Odbora za predaju Menšure, a potom je Muftija Jusuf ef. Đoković proučio dovu.

Obraćajući se prisutnima, reis Fejzić je izrazio zahvalnost na ukazanom povjerenju pri izboru za novi mandat i pozvao na jedinstvo unutar zajednice, jer upravo zahvaljujući jedinstvu u dosadašnjem radu postignuti su rezultati koje danas svako može da vidi.

„Svoj prvi mandat započeo sam izborom u jednom gradskom hotelu, a taj isti mandat završavam u ovom velelepnom zdanju. Drugi mandat počinjem u amfiteatru ove naše medrese ili kuće znanja, a nadam se da ću ga završiti u potpuno novoj zgradi Mešihata. Naravno, to ne mogu uraditi sam bez vaše podrške i u narednom periodu očekujem vašu potpunu saradnju. Mi kao organi na čelu Islamske zajednice, daćemo svoj puni doprinos i nećemo žaliti truda na stvaranju jedinstva i jačanju Islamske zajednice u Crnoj Gori". - rekao je Fejzić.

(www.monteislam.com)