A+ A A-

Zaključci sa 2. Susreta Bošnjakinja u Njemačkoj

U povodu nekoliko aktuelnih pitanja koja su direktno ili indirektno u vezi sa Bošnjacima, a tiču se društvenih dešavanja u Njemačkoj i Bosni i Herzegovini, na 2. susretu Bošnjakinja u Njemačkoj, održanim u subotu 14.11.2009. godine u Kamp-Lintfortu pod pokroviteljstvom Mešihata/Muftijastva IZB-a u Njemačkoj, doneseni su zaključci i izražena zabrinutost o sljedećim pitanjima:

CIMG2660 

  • - Suosjećajući sa porodicom svirepo ubijene muslimanke Marwa El-Sharbini (1977-2009) 01. Juna 2009 u Okružnom sudu u Dresdenu, kao muslimanke Bošnjakinje izražavamo našu zabrinutost za ženu muslimanku koja je prepoznatljiva po svojoj marami i kojoj se čini nepravda u njenom jednakopravnom društvenom djelovanju. Živimo u nadi da će nakon sudske presude ubici za njegov zločin, ovo biti posljednji slučaj ubistva na osnovu vjerske pripadnosti i netrpeljivosti.

 

  • - Nastojeći da našim trudom i radom, kao muslimanke, damo naš doprinos u izgradnji sretnijeg demokratskog društva u kojem živimo, zabrinjava nas činjenica povećane diskriminacije i nepriznavanja uloge žene muslimanke u procesu odgoja i obrazovanja ali i zapošljavanju u institucijama ove države. Uprkos ovoj činjenici mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju atmosfere zajedničkog rada i međusobnog uvažavanja vjerske različitostite te doprinositi boljitku ove države.

 

  • - Zabrinute za stanje u našoj domovini BiH zbog grubih i podlih napada na IZ-u i njene institucije i organe, posebno na Reisu-l-ulemu IZ-e u Bosni i Hercegovini, najoštrije osuđujemo te napade, i tražimo od onih koji su osnivači spomenutih medija da to zaustave.

 

  • - Žene Bošnjakinje se zahvaljuju Mešihatu i Muftijstvu u Njemačkoj na čelu sa muftijom Mustafom ef. Klanco i koordinatorom 2. Susreta dr. Amrom Hodžić na svesrdnoj podršci pri organizovanju susreta. Shvatajući važnost boljeg organizovanja Bošnjakinja u Njemačkoj te ulozi IZBNJ u tom procesu, zahvaljujemo se i svim džematima IZBNJ koji su doprinijeli u organizaciji ovog susreta.

 

  • - Pozivamo sve Bošnjakinje da se uključe u naš zajednički rad i da shvate važnost svoje uloge u porodici kao i organizovanog djelovanja u sredinama u kojima žive.

 

  • - Prisutne Bošnjakinje se zahvaljuju džematu Kamp-Lintfort, džematskom odboru Kamp-Lintfort i Organizacionom odboru iz Kamp-Lintforta za tehničku pripremu 2. Susreta Bošnjakinja u Njemačkoj.

CIMG2623