A+ A A-

Reagiranje na brutalni napad na IZ-u u BiH i reisu-l-ulemu

ftv001Udruženje boraca „Gazi Husrev-beg" iz Sarajeva izrazilo je oštro nezadovljstvo i reagiralo na brutalni napad na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulemu. U njihovom reagiranju se kaže:

- Duboko povrijeđeni, kao građani Bosne i Hercegovine, kao članovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kao bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, izražavamo svoje ogorčenje na uređivačku politiku Federalne televizije, koja neargumentirano i kontinuirano na najodvratniji način napada IZ-u u Bosni i Hercegovini i njene najviše predstavnike ne birajući nikakava sredstva. Kulminacija brutalne agresije na cjelokupnu Islamsku zajednicu i islamske institucije predstavljaju komentar Feđe Isovića, u Dnevniku 2 FTV, od 08. 11. 2009. godine, i prilozi u političkom magazinu „60 minuta", od 09. 11. 2009. godine, u kojima je napad na IZ-u, tu najvažniju vandržavnu instituciju i duhovnu tvrđavu Bošnjaka - muslimana i na njenog poglavara bio sa teško mjerljivom količinom mržnje prema svemu što ima prefiks islamsko.

Najviši vjerski predstavnik Bošnjaka je nazvan: šovinistom, lažovom, kriminalcem, udbašom, vođom kriminalne Zajednice i zaštitnikom pedofila. Onaj ko vrijeđa i naziva moga - našeg reisu-l-ulemu, najvišeg vjerskog autoriteta muslimana u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, koji je na legitiman način izabran da predstavlja muslimane u Bosni i Hercegovini, svim ovim pogrdnim imenima, počinio je sramniji čin i od novinara koji su se sa muslimanima razračunavali u najmračnije doba komunizma.

Takav televizijski servis i takvi novinari su dotakli dno dna i ne zaslužuju pažnju muslimana, a kamoli da ih oni kroz plaćanje pretplate finansiraju.

Zatražili smo od svih naših članova da odmah prestanu sa plaćanjem TV pretplate dok se uređivačka politika Federalne televizije ne promijeni i dok se pomenuti medij javno ne izvine i ne počne tretirati IZ-u u BiH kao slobodnu zajednicu muslimana, a njene čelnike kao legitimne predstavnike svih muslimana.

Ovim putem pružamo punu podršku zvaničnim organima IZ-e u BiH i njenim čelnicima, u nadi da se ista neće upustiti u bilo kakve rasprave sa FTV, jer se sa istom ne može komunicirati na civiliziran način, te da će konačno pokrenuti tužbu protiv urednika i novinara magazina „60 minuta".