A+ A A-

Na Ahiret preselio dr. Mustafa Mahmud

Mustafa-mahmudŠejh Jusuf el-Karadawi je opisao dr. Mustafu Mahmuda, koji je nedavno preselio na Ahiret kao jednog od najvećih pozivača u iman, moleći Uzvišenog Allaha da ga dobrotom dariva zbog svega što je učinio za svoju vjeru i svoj Ummet. Njegova ekselencija, šejh el-Karadawi je u emisiji „Šerijat i život", emitovanoj na Al-Džeziri rekao: „Egipat i sveukupan arapski i islamski svijet su izgubili čovjeka od znanosti i vjere, dr. Mustafu Mahmuda, liječnika, književnika, spisatelja, analitičara i istraživača.

Dr. Mustafa Mahmud je bio od najvećih pozivača u iman, a nema sumnje da se čitav arapski svijet sjeća njegovog TV serijala „Znanje i iman", čije su epizode godinama trajale, i u kojima je predstavio oko 400 dersova.

On, Allah mu milostiv bio, odlikovao se zanimljivim i privlačnim retoričkim stilom, kojim je uvijek težio jednostavnosti, elegantnim i čvrstim perom, i dubokim analitičkim osvrtima. Poslednje godine svog života je proživio za islam. Podigao je svoj mesdžid koji je po njemu postao poznat, a koji je bio jedan od da'vetskih centara.

Jedino što možemo je da molimo Uzvišenog Allaha da ga primi među dobre robove svoje, da veličanstveni Firdews učini njegovim vječnim staništem, i da ga dobrotom svojom obilato nagradi za sve što je učinio radi svoje vjere i ummeta."

Veliki egipatski mislilac i daija je preselio na Ahiret u subotu, 31.10.2009. godine, u 88-oj godini života, nakon duge borbe sa bolešću. Naše podneblje ga se najbolje sjeća po djelima Od sumnje do vjerovanja, Kur'an - savremeni pokušaj razumijevanja, Dijalog s prijateljem ateistom, i drugim djelima.

(www.monteislam.com)