A+ A A-

Rasprava o islamskoj vjeronauci u Italiji

djeca-u-skoli"Očite su nesuglasice u Katoličkoj crkvi između Rimske kurije i Italijanske biskupske konferencije u pogledu islamske vjeronauke u italijanskim školama", prenose agencije.
Kardinal Renato Raffaele Martino, predsjednik kurijalnoga Papinskog vijeća "Iustitia et Pax", smatra da je to ne samo pravo učenika muslimana, nego i način da se izbjegne skretanje mladih muslimana u "radikalizam" u improviziranim medresama.
Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Italijanske biskupske konferencije, smatra da je katoličanstvo integralni dio italijanske kulture i da katolički vjeronauk mora poznavati svaki stanovnik Italije bez obzira na državljanstvo i eventualnu vjeru. Naime, tvrdi Bagnasco to nije konfesionalni katekizam, nego obavezan kulturalni predmet. On se pri tome poziva na Konkordat između Italije i Svete Stolice.
Prijedlog o uvođenju islamske vjeronauke, kao alternativne, iznio je Adolfo Urso iz Finijeva krila vladajućega Berlusconijeva desničarskog Naroda slobode, u istupu na skupu u Asolu kojemu predsjedaju Gianfranco Fini i Massimo D'Alema i koji zajedno već drugu godinu organiziraju njihove zadužbine "Farefuturo" i "ItalianiEuropei" .
Ursov prijedlog su podržali i bivši premijer D'Alema i predsjednik Zastupničkog doma Fini, koji smatra da to diktira "temeljni zdrav razum".
Sjeverna liga je ocijenila da prijedlog "neće proći dok smo mi na vlasti". Njezin eksponent doministar Roberto Castelli (63) Ursov prijedlog smatra "provokacijom koju ne treba ni uzimati u obzir", jer joj je "jedina svrha sijati razdor".

(www.preporod.com)