A+ A A-

Hadžije nastavljaju put prema Mersinu

hadzdz2Dvodnevnim odmorom u Istanbulu ovogodišnje bosanskohercegovačke hadžije koje su se put Mekke i Medine zaputile kopnenim putem završile su prvi dio svog put do ovih svetih mjesta.

Po dolasku u Istanbul, sastale su se obje grupe autobusa kojim putuju bosanskohercegovačke hadžije te su tu zajedno proveli dvije noć kako bi se malo odmorili od prve etape putovanja.

Prema riječima vodiča hadžija koje putuju kopnenim putem, Mirsada Kalajdžića, dosadašnji dio putovanja je prošao bez problema a na graničnim prijelazima nije bilo neplaniranih zadržavanja, dok je zdravstveno stanje hadžija na očekivanom nivou.

Danas poslije ikindije namaza hadžije će nastaviti svoje putovanje prema Mersinu preko Ankare a dolazak je planiran za sutra. Hadžije će u Mersinu prenoćiti a nakon toga nastaviti put prema Siriji i Jordanu.

Ove godine kopnenim putem na hadž je krenulo 765 hadžija, dok će avionom na hadž krenuti 1100 hadžija. Hadžije koje putuju avionom su raspoređene u 7 letova planiranih za 14. i 15. novembar sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i Aerodroma Dubrave kod Tuzle.