A+ A A-

Uskraćena sredstva za izdavanja Glasa islama

U Velikoj Sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 05. novembra je održana konferencija za medije. Na konferenciji su se obratili glavni i odgovorni urednik Glas islama Sead ef. Šaćirović i portparol Mešihata Samir ef. Tandir.

Konferencija-glas-islama

Konferencija je održana u povodu izjave savjetnika za medije u Ministarstvu vjera Mirjane Kuburović, objavljene na zvaničnom sajtu novinske agencije Tanjug, u kojoj se kaže da je „Ministarstvo vjera uskratilo sredstva za izdavanje Glasa islama, glasila Islamske zajednice u Srbiji".

U tom smislu, uređivački kolegijum Glasa islama izdao je

S A O P Š T E NJ E

Najoštrije osuđujemo diskriminatorski odnos Ministarstva vjera prema Glasu islama, jedinom štampanom mediju muslimana u R. Srbiji.

Ne čudi nas i ne iznenađuje ovakav potez MInistarstva vjera i ministra Bogoljuba Šijakovića, koji je u svojim ranijim izjavama i konkretnim djelovanjem vršio diskriminaciju nad Islamskom zajednicom, njenim čelnicima i vjernicima. U situaciji kada je Islamska zajednica napadnuta sa mnogo strana, ovakvim potezima ministra Šijakovića dokazuje se da je zapravo Ministarstvo vjera generator i izvršilac svih dosadašnjih ataka na Islamsku zajednicu.

Da  Ministarstvo vjera krši prava Islamske zajednice i muslimana uvjerili smo se mnogo puta ranije, ali da je pomenuto ministarstvo, kao dio demokratski izabrane vlasti, spremno da guši osnovno ljudsko pravo slobode govora dokazuje koliki je stepen ugroženosti vjerskih i ljudskih prava muslimana u ovoj državi.

Kako kaže g. Kuburović, Ministarstvo je odluku o uskraćivanju sredstava glasilu Islamske zajednice donijelo zbog niza „neprimjerenih i uvredljivih tekstova na račun države Srbije i pojedinih državnih funkcionera i institucija", ovim se potvrđuje da aktuelna vlast nije spremna da čuje kritike, mišljenje drugog i drugačijeg, niti je spremna da započne rješavanje nagomilanih problema, posebno kada je u pitanju diskriminatorski odnos prema Islamskoj zajednici, njenim ustanovama i vjernicima.

Čudi činjenica da Ministarstvo vjera ne pravi razliku između milostinje i zakonske obaveze budžetskih davanja.

Pomenuto ministarstvo ima zakonsku obavezu da pomaže sve crkve i vjerske zajednice pod jednakim uslovima, a ne da samovoljno i po ćejfu ministra jednu zajednicu favorizuje u odnosu na drugu, kao što je ovdje slučaj: Srpska pravoslavna crkva iznad svih ostalih.

Napominjemo da se budžet puni iz sredstava poreskih obveznika ove države čiji su građani i pripadnici Islamske zajednice, pa je stoga obaveza Ministarstva da se prema svim građanima Srbije odnosi isto. 

Apelujemo na svu demokratsku javnost u ovoj državi, međunarodne institucije, organizacije za zaštitu ljudskih prava i vjerskih sloboda, nevladine organizacije, udruženja novinara, javne ličnosti i istaknute pojedince da dignu svoj glas protiv jednoumlja i ovog brutalnog pokušaja gušenja slobode govora i javne riječi.

 

Glavni i odgovorni urednik Glasa islama 

Sead ef. Šaćirović 

(www.islamskazajednica.org)